Karlovarský festival si uctí aj nedávno zosnulého slovenského režiséra Aramisova

NETKY.SK • 2 Júl 2015, 15:14 • 2 min
Karlovarský festival si uctí aj nedávno zosnulého slovenského režiséra Aramisova

BRATISLAVA - V piatok 3. júla otvorí svoje brány jubilejný 50. Medzinárodný filmový festival Karlove Vary. Festivalový program ponúkne aj deväť slovenských a koprodukčných filmov v šiestich sekciách.

slovakia

left justify in out

V hlavnom programe bude slovenskú kinematografiu reprezentovať nový film režiséra Ivana Ostrochovského Koza (2015), ktorý od svojej premiéry na tohtoročnom Berlinale úspešne putuje po zahraničných festivaloch. Film o bývalom olympionikovi boxerovi Petrovi Balážovi a jeho ceste za poslednou prehrou získal už mnohé ocenenia, medzi nimi aj Cenu za Najlepší film a Cenu C.I.C.A.E. na festivale vo Vilniuse či Cenu za Najlepšiu réžiu a Cenu FIPRESCI na festivale go-East.

 

Súťažne sa v hlavnom programe karlovarského festivalu premietnu dve minoritné slovenské koprodukcie a zároveň režisérske hrané celovečerné debuty Domáca opatera (2015) v réžii Slávka Horáka o žene, ktorá sa vyrovnáva s vlastnou smrteľnosťou, a Červený pavúk (2015) od poľského režiséra Marcina Koszałku o tínedžerovi, ktorý sa nečakane stane svedkom vraždy. Oba filmy koprodukovala slovenská spoločnosť producenta Michala Kollára - Sokol Kollar.

 

V sekcii dokumentárnych snímok mimo súťaž bude Slovensko reprezentovať vlna vs. breh (2014) kameramana a zároveň debutujúceho režiséra Martina Štrbu. Film o výnimočnej generácii slovenských fotografov, ktorí sa začiatkom 80. rokov stretli na FAMU a sám Štrba bol jej súčasťou, sa tento rok stal najlepším dokumentom na festivale Finále Plzeň. V sekcii dokumentov mimo súťaž bude vo svetovej premiére v Karlových Varoch uvedený aj koprodukčný česko-slovenský film Očami fotografky (2015), ktorý o známej slovenskej fotografke Zuzane Mináčovej nakrútil jej syn Matej Mináč.

 

Do sekcie České filmy 2014 - 2015 sú zaradené dva celovečerné koprodukčné tituly Miesta (2014) Radima Špačka a Malá z rybárne (2015) Jana Baleja. Sekcia Návraty k prameňom uvedie československý film Obchod na korze (1965) režisérskej dvojice Ján Kadár a Elmar Klos, prvý československý film ocenený Oscarom.

 

Karlovarský festival si mimoriadnou sekciou ARAMISOVA RETROspective uctí aj nedávno zosnulého slovenského režiséra Aramisova (1973 - 2015), ktorý zaujal nielen svojimi študentskými filmami z FAMU, ale aj pripravovaným debutom Decká z východu. Na jeho počesť uvedú filmy Vlky a líšky, Nora sa mi páči, Cagey Tigers, s ktorým sa predstavil na MFF Cannes v sekcii Cinéfondation, a jeho úspešný bakalársky film Čo sme robili predtým, ako sme šli spolu na kakao. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies