Karlova univerzita prvýkrát pristúpila k odobratiu titulov pre plagiátorstvo

NETKY.SK • 2 November 2018, 14:27 • 2 min
Karlova univerzita prvýkrát pristúpila k odobratiu titulov pre plagiátorstvo

PRAHA - Česká Karlova univerzita odobrala dva magisterské tituly študentovi Husitskej teologickej fakulty, ktorý vo svojich dvoch diplomových prácach rozsiahlo opisoval. Informoval o tom v piatok server Lidovky.cz.

slovakia

left justify in out

Ide o historicky prvý takýto prípad od prijatia novely vysokoškolského zákona v roku 2016. "Je to signál pre tých, ktorí by chceli podvádzať," uviedol pre Lidovky.cz rektor Karlovej univerzity Tomáš Zima.

 

Podľa zistenia servera Lidovky.cz príde o dva magisterské diplomy študent Husitskej teologickej fakulty, ktorý svoje diplomové práce obhájil 26. októbra 2017.

 

Študent, ktorého meno univerzita zatiaľ nezverejnila, sa pri písaní svojich prác údajne nepripravoval v spolupráci so svojím vedúcim, čo podľa výkladu univerzity bol prejav utajovania toho, ako vysokoškolák svoje práce v skutočnosti písal.

 

"V rámci novely vysokoškolského zákona ide o prvé odobratie diplomu v Českej republike. Dávame tým jednoznačný signál, že ten kto podvádza, bude potrestaný," povedal pre Lidovky.cz Zima.

 

Podľa neho je nepochybné a úplne dokázané, že previnilec v tomto prípade nepostupoval podľa noriem. Vedome a zámerne podľa rektora opísal značné časti svojich diplomoviek z prác iných. Postupoval tak u oboch svojich prác a oba magisterské diplomy mu teda budú odobrané.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies