Karin Haydu rada nezištne pomáha druhým

NETKY.SK • 20 Jún 2015, 09:40 • 2 min
Karin Haydu rada nezištne pomáha druhým

BRATISLAVA - Slovenskú herečku Karin Haydu od malička viedli k tomu, aby pomáhala druhým. Dnes sa 38–ročná Bratislavčanka aktívne zapája do viacerých charitatívnych projektov.

slovakia

left justify in out

„Keď môžem, tak veľa pomáham, robím veľa charity, moderujem veľa charitatívnych projektov, spolupracujem s rôznymi občianskymi združeniami, či už s detskými domovami alebo s MačkySOS, teraz som v sobotu otvárala jeden nový útulok v Dolnom Kubíne a tak ďalej. Tých projektov mám strašne veľa a myslím si, že je úplne zbytočné ich spomínať takto konkrétne, to je jedno, proste akoukoľvek formou, ktokoľvek, a to je jedno, či je známy alebo neznámy, keď môže pomôcť či finančne, darom alebo prispieť nejakou prácou, prísť do nejakej škôlky, natrieť plot, proste čokoľvek, akákoľvek pomoc sa ráta a chvalabohu, stále tu je veľmi veľa ľudí, ktorí nie sú sebeckí a ktorí myslia aj na druhých a keď vedia pomôcť, pomôžu. To som rada,“ povedala v rozhovore pre agentúru SITA.


Atraktívna brunetka podá ruku v núdzi vždy, keď je to v jej silách. „Nepomáham len deťom alebo zvieratám, to je jedno, komukoľvek. Hocikedy prevediem cez cestu babičku alebo slepca. Minule som videla krtka, behal po takej ceste a boli tam vysoké obrubníky po obidvoch stranách, tak som zastavila vozidlo spriečene, aby ho nikto neprešiel a potlačila som ho za riťku, aby vybehol na obrubník,“ rozpovedala herečka.


K pomoci druhým ju podľa vlastných slov už od útleho detstva viedla mama. „Mňa k tomuto odmalička viedla moja mama, ona je taký altruista. Odmalička sme si k nám napríklad brávali na sviatky a na prázdniny deti z detských domovov. V tej dobe ešte neboli také náhradné rodiny, ako sú teraz, tie deti fungovali len v detských domovoch a nemali kam chodiť. Potom bola vojna v Sarajeve, tak sme si zobrali takého Želka. Bol u nás niekoľko mesiacov, až kým išiel na adopciu. Modrý kríž dal výzvu rodinám, ktoré môžu na nejakú dočasnú dobu prichýliť k sebe siroty. Mali sme ho doma tri mesiace a potom odišiel do Nemecka, kde si ho adoptovali. Dodnes sme s ním v kontakte. Aj s viacerými dievčatami, ktoré sme si brávali. Mala som vtedy asi desať a fungovali sme takto niekoľko rokov. Od mojej základnej až po strednú,“ zaspomínala si.


Okrem toho Haydu odmalička nosila domov túlavé zvieratá, ktoré potrebovali strechu nad hlavou. „Všetko túlavé, čo som našla, som brala vždy domov - mačky, psov, ježov, vtákov, všetko. Naši ma s tým, samozrejme, vždy vyhadzovali, tak som sa potom snažila tomu zvieratku nájsť nový domov. Raz sa stalo, že som doniesla úplne neopereného vtáka, mláďatko vypadnuté z hniezda. Kŕmila som ho pinzetou, naháňala som po bytovke muchy a pipetkou som ho kŕmila, aby mal pocit, že to je mamička so zobáčikom. Vypiplala som napokon krásnu lastovičku, ktorú som vypustila. To sú také nenahraditeľné pocity,“ podotkla.


V súčasnosti má herečka doma dve mačky. „Mali sme doma aj škrečkov a psíka, ale ten už umrel a vyše roka sme chovali na záhrade ježka, úplne malinkého. Vždy sa vracal, mohol popod plot odísť a zas sa vrátil. Vedel, že tam má jedlo a vždy prišiel, dokonca aj na zapískanie ako pes. Aj ježko je tvor, ktorý sa naučí. Keď má stravu a je k nemu dobrý prístup, tak sa vráti,“ dodala Haydu.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona