Karikaturistu Cabuta pochovali v jeho rodisku

NETKY.SK • 14 Január 2015, 15:38 • 2 min
Karikaturistu Cabuta pochovali v jeho rodisku

PARÍŽ - V kruhu rodiny a priateľov pochovali dnes francúzskeho karikaturistu Jeana Cabuta, zvaného Cabu, na cintoríne v jeho rodisku Châlons-en-Champagne.

slovakia

left justify in out

Cabut sa pred týždňom stal jednou z 12 obetí útoku dvojice islamistov v redakcii satirického týždenníka Charlie Hebdo.
     

Cabut, ktorý by v týchto dňoch oslávil 77. narodeniny, počas 60 rokov kariéry karikaturistu nakreslil viac než 35.000 obrázkov. Bol pilierom redakcií Charlie Hebdo a Canard enchaîné. Jeho práca z neho robí jedného z najvýznamnejších francúzskych karikaturistov. 
     

Okrem Cabuta pri útoku islamistov prišli o život aj ďalší kľúčoví karikaturisti: šéfredaktor Stéphane Charbonnier, publikujúci pod menom Charb, Georges Wolinski a Bernard "Tignous" Verlhac.
     

Ako informovala spravodajská spoločnosť RTL, na pohrebe bola aj delegácia magazínu Canard enchaîné, ktorého redaktor Louis-Marie Horeau spomínal, že Cabu pravidelne 30 rokov každý utorok prichádzal na redakčné porady a ihneď načrtol karikatúru do nového čísla. "Tento utorok sa nikto neodvážil sadnúť si na jeho miesto. Zostalo po ňom obrovské prázdno."
     

Rozlúčkový obrad sa konal za zvukov džezovej hudby, ktorá bola popri kreslení ďalšou Cabutovou vášňou. Po uložení tela do rodinnej hrobky sa Cabutova rodina a priatelia odobrali do reštaurácie, kam zvykol zájsť, keď bol v rodnom meste.
     

Minulotýždňové útoky islamistov v Paríži si vyžiadali celkovo 17 obetí na životoch. Okrem redakcie Charlie Hebdo sa ich terčom stal aj supermarket s kóšer potravinami a hliadka mestskej polície.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies