Karibský štát Svätá Lucia nevpustí ľudí z krajín, kde zúri epidémia eboly

NETKY.SK • 16 Október 2014, 09:30 • 2 min
Karibský štát Svätá Lucia nevpustí ľudí z krajín, kde zúri epidémia eboly

KINGSTON - Malý karibský ostrovný štát Svätá Lucia v stredu s okamžitou platnosťou zakázal vstup do krajiny cestujúcim prichádzajúcim z troch západoafrických krajín sužovaných epidémiou eboly.

slovakia

left justify in out

Premiér Svätej Lucie Kenny Anthony oznámil, že všetci návštevníci z Guiney, Libérie a Sierry Leone majú zakázaný vstup do krajiny dovtedy, kým sa epidémiu eboly nepodarí dostať pod kontrolu. Cieľom nariadenia je minimalizovať riziko zo zavlečenia smrtiaceho ochorenia infikovaným cestujúcim na ostrov.

 

Malá chudobná krajina nemá podľa premiéra kapacity na riešenie podobnej krízy. Epidémia eboly by bola zničujúca pre krajinu s 200.000 obyvateľmi, kde cestovný ruch tvorí vyše 60 percent HDP.

 

Cestujúci zo štvrtej africkej krajiny, Nigérie, budú musieť predložiť "aktuálne lekárske potvrdenie", že neprenášajú vírus, povedal premiér.

 

Môže trvať až 21 dní, kým sa u človeka nakazeného ebolou objavia známky choroby, ktoré možno zachytiť pri kontrole na letisku. Počas tohto obdobia môže niekam odletieť a ochorieť až na mieste, tak ako sa stalo Libérijčanovi, u ktorého sa choroba prejavila v USA, kde aj zomrel.

 

Ľudia nakazení ebolou nie sú infekční dovtedy, kým sa u nich choroba neprejaví v podobe horúčok, bolestí tela či žalúdka. Choroba vyvoláva rozsiahle vnútorné krvácanie a zvyčajne vyústi v zlyhanie telesných orgánov. Vírus sa prenáša priamym kontaktom s krvou alebo telesnými tekutinami infikovaného človeka alebo nimi kontaminovanými predmetmi.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies