Karibské ostrovy sa pripravujú na príchod prvého hurikánu tohtoročnej sezóny

NETKY.SK • 7 Júl 2018, 08:56 • 2 min
Karibské ostrovy sa pripravujú na príchod prvého hurikánu tohtoročnej sezóny

WASHINGTON/SAN JUAN - Prvý tohtoročný hurikán, ktorý sa sformoval nad Atlantickým oceánom, smeruje ku karibskému súostroviu Malé Antily, pričom ho sprevádza vietor s rýchlosťou 130 kilometrov za hodinu.

slovakia

left justify in out

Agentúry DPA a AP o tom informovali v noci na sobotu s odvolaním sa na údaje amerického Národného centra pre hurikány (NHC).

 

Meteorológovia predpovedajú, že "kompaktný" hurikán Beryl v najbližších dňoch ešte zosilnie a zasiahne uvedené súostrovie v nedeľu večer (miestneho času) alebo v pondelok. Rýchlosť vetra má následne klesať.

 

Príslušné výstrahy vydali na ostrovoch Dominika, Martinik, Guadeloupe, Svätý Martin a Svätý Bartolomej. Dominika sa pritom stále spamätáva z vlaňajšieho ničivého zásahu hurikánom Maria. Situáciu pozorne sledujú aj v Portoriku, kde hurikán Maria vlani takisto zanechal skazu.

 

Atlantická hurikánová sezóna obvykle trvá od júna do konca novembra. Prvou pomenovanou búrkou v tomto roku bol ešte v máji Alberto, ktorý však nedosiahol silu hurikánu.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katka Štefunková

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona