Karhan, Kozák ml. či Németh na školenie na licenciu UEFA Pro

NETKY.SK • 18 Február 2016, 12:02 • 2 min
Karhan, Kozák ml. či Németh na školenie na licenciu UEFA Pro

BRATISLAVA - Slovenský futbalový zväz (SFZ) momentálne registruje 236 trénerov s najvyššou licenciou UEFA Pro.

slovakia

left justify in out

Na jeho pôde si v stredu diplomy slávnostne prevzali Mário Auxt, Stanislav Ďuriš, Radim Kučera, Ladislav Onofrej, Ladislav Sokoli, Marián Süttö, Martin Ševela a Marián Zimen. Antonín Šoltís je s Michalovcami na zahraničnom sústredení, Jozef Záhorský pracuje v Európskej futbalovej únii a diplom si preberie neskôr. V závere januára tohto kalendárneho roka sa konali prijímacie pohovory záujemcov o nový súbeh na UEFA Pro aj UEFA A-licenciu či záverečné skúšky na zisk UEFA A-licencie.


"Školenie koučov na UEFA A-licenciu otvárame každý rok," povedal manažér vzdelávanie SFZ Zsolt Pakusza. Predpokladom na podanie prihlášky bola dvojročná prax od nadobudnutia trénerského "béčka" vo vekovej kategórii do štrnásť rokov alebo vyššej. "Túto podmienku sme zaviedli vzhľadom na obsah školení, na ktorých sa venujeme najmä riešeniu problémov a praxe na úrovni celého družstva. Na to je potrebné poznať prácu s tímom hrajúcim na veľké ihrisko 11 proti 11," vysvetlil Pakusza.


Prvýkrát na kurz vzali bez prijímačiek a dvojročnej praxe profesionálnych futbalistov s minimálne sedemročnou hráčskou praxou na najvyššej úrovni. Stalo sa to na základe odporúčania UEFA a podľa jej konvencie. Príležitosť vďaka tomu dostali Tomáš Bartoš, Michal Gašparík, Pavol Kováč, Peter Majerník, Pavol Pavlus, Mário Pečalka, Martin Poljovka, Martin Raška a Radoslav Zabavník. Dovedna prijali 22 frekventantov.


Školenie na úroveň UEFA Pro sa na Slovensku otvára každý druhý rok. Prihlasovacie kritériá nie sú v rámci členských krajín UEFA jednotné. V SR je to aspoň trojročná trénerská prax v niektorom klube z troch najvyšších súťaží, v I. lige staršieho dorastu či pri reprezentačných výberoch. "Chceme, aby kormidelníci poznali z tejto pozície prostredie profesionálneho, prípadne poloprofesionálneho futbalu, pretože toto vzdelávanie je orientované výhradne na profesionálny futbal dospelých a absolvent by mal získať vedomosti a zručnosti na riadenie tímu ľudí," pokračoval Pakusza.

 

O výnimku nutnej praxe môžu požiadať bývalí špičkoví futbalisti (minimálne 50 štartov za národné A-mužstvo alebo 50 štartov v medzinárodných klubových súťažiach). Súhlas musí dať UEFA. Tentoraz ju dostali Miroslav Karhan, Ján Kozák ml. a Szilárd Németh, pričom spolu zobrali do tohto ročníka tucet študentov (ešte aj Jozef Dojčan, Richard Dostálek, Pavol Hrnčiarik, Dušan Kramlík, Jozef Kukulský, Jozef Pavlík, Stanislav Varga, Vladimír Veselý, Martin Želinský).



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies