Karel Gott si dnes prevezme listinu o čestnom občianstve

NETKY.SK • 28 Október 2014, 08:42 • 2 min
Karel Gott si dnes prevezme listinu o čestnom občianstve

BRATISLAVA – Český spevák Karel Gott si dnes v bratislavskom Primaciálnom paláci prevezme listinu o udelení čestného občianstva hlavného mesta.

slovakia

left justify in out

Gott sa stane čestným občanom Bratislavy za zásluhy o priateľstvo a porozumenie medzi národmi v oblasti československej populárnej hudby a tiež za prezentáciu slovenskej metropoly. TASR o tom informoval hovorca Bratislavy Stanislav Ščepán.
      

Udelenie čestného občianstva českej speváckej legende schválili koncom septembra bratislavskí mestskí poslanci. "Vzťah Karla Gotta k Slovensku a k Bratislave je veľmi symbolický. V roku 1966 sa stal víťazom prvej Bratislavskej lýry s pesničkou Mám rozprávkový dom. O tri roky neskôr tu získal bronzovú lýru za pieseň Hej, páni konšelé," pripomína hlavné mesto. S návrhom na udelenie čestného občianstva prišli predstavitelia hudobnej scény.
      

Od roku 1990 Bratislava ocenenie udelila napríklad bývalému primátorovi Viedne Helmutovi Zilkovi, hercovi Ladislavovi Chudíkovi, svetovej sopranistke Edite Gruberovej, Václavovi Havlovi, Maximilianovi Pammerovi a Jozefovi kardinálovi Tomkovi. Získal ho tiež doktor Karol Virsík, Ján Chryzostom kardinál Korec či naposledy v roku 2011 aj generálmajor Martin Roy Umbarger, veliteľ Národnej gardy štátu Indiana. Mestské zastupiteľstvo má právo čestné občianstvo zo závažných dôvodov aj odňať.
      

Gott si prevezme listinu o 16.00 h v reprezentačných priestoroch Primaciálneho paláca. Odovzdá mu ju primátor Milan Ftáčnik pri príležitosti jeho 75 rokov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies