Karel Gott: 50 rokov oslovujem všetky generácie

NETKY.SK • 29 November 2010, 09:04 • 2 min
Karel Gott: 50 rokov oslovujem všetky generácie

Karel Gott: 50 rokov oslovujem všetky generácie

slovakia

left justify in out

Karel Gott si v sobotu večer (27. 11.) prevzal Zlatého slávika na slávnostnom odovzdávaní cien Český slávik Mattoni 2010 v pražskej Štátnej opere. Je už tridsiatym šiestym v jeho doterajšej speváckej kariére - 22 je československých a 14 českých. V doterajšej 15-ročnej histórii pokračovania tejto ankety od roku 1996 získal 14 zlatých sošiek, jednu za rok 1998 si odniesol Daniel Hůlka.
Zlatý hlas z Prahy získal 47.232 hlasov, druhý bol Petr Kolář (17.732 hlasov), tretí Vojtěch Dyk (14.040), štvrtý Martin Chodúr, piaty Michal David, šiesty Daniel Landa, siedmy Tomáš Klus, ôsmy Petr Muk, deviaty Daniel Bárta a desiatku uzatvára Xindl X.  
"Už mi nejde o to, či to bude Slávik, tretie miesto, aj štvrté by som dokázal vysvetliť. Nejde o to, kto z nás vyspieva väčšie výšky, alebo ktorý z nás je lepší. Toto je anketa popularity, ktorú si ja vysvetľujem u seba, že 50 rokov oslovujem všetky generácie. O to som sa vždy snažil, aj keď som bol mladý a spieval Trezor, či Dám dělovou ránu. Aj vtedy som spieval piesne, ktoré oslovili aj starších, árie z muzikálov, dodnes to tak je. Radujem sa, že mnohí so mnou tú dráhu idú, fandia mi, je to moja generácia. Vážim si strednú generáciu, pretože tí určite počúvajú inú muziku a tínedžeri, tí určite počúvajú inú muziku. Ale sú na mojich koncertoch, vidím to z pódia," povedal pre TASR Karel Gott.
"Slávik je slávik, je to záležitosť pocty, mám z nich čím ďalej väčšiu radosť, pretože v mojom veku udržať si v populárnej tak dlho popularitu je skutočne fenomenálne. Takých príkladov vo svete je málo. Lúčenie a návraty na scénu, to ja neuznávam. Ďaleko milšie je mi udržať to a osloviť všetky generácie," dodal spevák.
Karel Gott si prvý úspech pripísal účasťou v programe Československej televízie Hledáme písničku pro všední den v apríli 1962, kde spieval spolu s Vlastou Průchovou pieseň Až nám bude dvakrát tolik. Na prvom singli, ktorý vydal Supraphon, bola pieseň Měsíční řeka. Za rok 1963 získal prvého zlatého Slávika. V roku 1965 vydal Supraphon prvú LP platňu s názvom Zpívá Karel Gott. V roku 1966 vyhral prvý ročník Bratislavskej lýry s pesničkou Mám rozprávkový dom. Na začiatku roka 1967 podpísal zmluvu s nemeckou firmou Polydor, ktorá mu vydala prvý singel so skladbou Weisst du wohin? aj prvý album Die goldene Stimme aus Prag. V októbri 1968 získal Zlatú medailu na festivale Zlatý kohút v Riu de Janeiro za pieseň Karla Svobodu a Jiřího Štaidla Lady karneval. Počas svojej speváckej dráhy získal prakticky všetko, čo sa získať dalo. V apríli 2010 vydal album s nahrávkami ľudových piesní s názvom Lidovky mého srdce, ktorý nahral v sprievode cimbalovej muziky Ladislava Pavluša.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies