Kardináli vstúpili do Sixtínskej kaplnky, začalo sa konkláve

NETKY.SK • 13 Marec 2013, 10:21 • 2 min
Kardináli vstúpili do Sixtínskej kaplnky, začalo sa konkláve

VATIKÁN - Kardináli katolíckej cirkvi sa dnes popoludní zhromaždili v Sixtínskej kaplnke, kde sa oficiálne začalo konkláve, na ktorom zvolia nástupcu pápeža Benedikta XVI.

slovakia

left justify in out

Kardináli z celého sveta vstúpili po spoločných modlitbách a slávnostnej procesii do kaplnky okolo 16.30 h a s rukou na Biblii zložili prísahu mlčanlivosti.

Ceremoniár následne zvolal slová "Extra omnes" (všetci von, teda - kto sem nepatrí, nech vyjde von), po ktorých z miestnosti odišli všetci okrem samotných 115 kardinálov voliteľov. Zavretím veľkých dverí kaplnky sa oficiálne začalo konkláve, ktoré zvolí 266. pápeža v dejinách katolíckej cirkvi.

Vo Vatikáne sa očakáva krátke konkláve trvajúce len niekoľko dní. Prvé hlasovanie by sa podľa predpokladov malo uskutočniť už dnes. Ak sa tak zúčastnení kardináli rozhodnú, v čase medzi 19.00 a 20.00 h by sa mal z komína nad Sixtínskou kaplnkou objaviť dym - čierny v prípade neúspešnej voľby a biely, ak bude nový pápež zvolený. V nasledujúcich dňoch budú kardináli voliť štyrikrát denne: dvakrát dopoludnia a dvakrát popoludní.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies