Kardináli, ktorí sú ´papabili´, sa pred konkláve vyhýbajú tweetovaniu

NETKY.SK • 19 Február 2013, 08:32 • 2 min
Kardináli, ktorí sú ´papabili´, sa pred konkláve vyhýbajú tweetovaniu

Kardináli, ktorí sú ´papabili´, sa pred konkláve vyhýbajú tweetovaniu - Politika Sociálne siete ako nový komunikačný nástroj budú zakázané počas blížiaceho sa konkláve, ktoré zvolí nástupcu odstupujúceho pápeža Benedikta XVI. podobne ako aj akákoľvek iná

slovakia

left justify in out

img

Sociálne siete ako nový komunikačný nástroj budú zakázané počas blížiaceho sa konkláve, ktoré zvolí nástupcu odstupujúceho pápeža Benedikta XVI. - podobne ako aj akákoľvek iná forma spojenia so svetom. Zákaz využívať sociálne siete sa zatiaľ týka len deviatich zo 117 kardinálov, ktorí sa v marci zídu v Sixtínskej kaplnke na voľbe pápeža. 

Agentúra Catholic News Service pripomína, že kardináli nebudú mať k dispozícii ani noviny, ani pevné linky, ani mobily, a teda ani internet. 

Spomedzi deviatich technicky najprogresívnejších účastníkov konkláve už bývalý arcibiskup z Los Angeles Roger M. Mahony vo svojom mikrobloku v Twitteri napísal, že má "v úmysle odcestovať do Ríma a voliť budúceho pápeža a tweetovať každý deň".O niekoľko dní neskôr však svoje vyhlásenie upravil, že "hlasovanie bude viesť Duch svätý, nie médiá. Boh nám ukáže, koho voliť". 

Niektorí užívatelia Twitteru spomedzi kardinálov sú na zozname veľmi pravdepodobných kandidátov na pápežský úrad - po taliansky sa im hovorí "papabili", a možno aj preto sú v komentároch veľmi opatrní. 

Milánsky kardinál Angelo Scola, tiež jeden z papabili, napríklad od oznámenia Benedikta XVI., že sa vzdáva pápežského úradu, nenapísal do svojho mikroblogu ani jeden príspevok. Podobne postupuje aj bostonský kardinál Sean O'Malley. 

Ostatní kardináli sú síce aktívnymi prispievateľmi do Twitteru aj naďalej, ale ich statusy sa obmedzujú na výzvy modliť sa za cirkev a vzdávať vďaku Benediktovi XVI. za jeho oddanosť cirkvi. 

"Dúfam vo vodcu podobného Kristovi," napísal napríklad juhoafrický kardinál Wilfrid Napier, kým jeho kolega z Bogoty Ruben Salazar Gómez ďakuje Benediktovi statusom: "Svätý Otče, kolumbijská cirkev sa za vás modlí v čase vášho čestného a odvážneho rozhodnutia". 

Kardinál Gianfranco Rivasi, ďalší papabile, "zavesil" na svoju stránku modlitbu v latinčine: "Sub tuum praesidium confugimus, sancta Dei Genetrix" (Pod tvoju ochranu sa utiekame, svätá Bohorodička).

Ako píše Catholic News Service, dva týždne pred pápežovým prekvapujúcim oznámením o abdikácii taliansky jezuitský magazín Popoli a mediálna firma Oogo urobili analýzu kont tweetujúcich kardinálov. Ukázalo sa napríklad, že kardinál Scola je spomedzi nich najmenej retweetovaný, zatiaľ čo newyorský kardinál Timothy Dolan má 100 percent retweetov, čo je rovnaký počet ako Benediktov @Pontifex. 

Francúzsky denník Le Figaro píše, že ak nástupcom Benedikta XVI. bude niektorý z "internetových" kardinálov, bude sa môcť v Twitteri tešiť z prílevu priateľov a followerov. Jeho konto @Pontifex od vytvorenia v polovici decembra sleduje už 1,5 milióna ľudí. 

Historicky prvý tweet pápež Benedikt XVI. napísal už v júni 2011, keď v ňom oznámil spustenie nového vatikánskeho portálu news.va. Na sociálnej sieti sú okrem Benedikta aj desiati kardináli, ktorí tweetujú už dlhší čas, ako aj viacero falošných pápežov.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona