Kardinál Schönborn očakáva väčšiu angažovanosť cirkví voči utečencom

NETKY.SK • 2 September 2015, 19:23 • 2 min
Kardinál Schönborn očakáva väčšiu angažovanosť cirkví voči utečencom

VIEDEŇ - Utečencov, ktorí boli doteraz provizórne umiestnení na niekdajšom rakúsko-maďarskom hraničnom priechode Nickelsdorf, prepravili dnes do haly využívanej pri rockovom festivale Nova.

slovakia

left justify in out

V hale zatiaľ našlo dočasné útočisko okolo 70 ľudí, ktorí tam môžu zostať až do 48 hodín a prebehne tam aj ich registrácia. K dispozícii sú najnutnejšie životné potreby, strava, ktorú poskytuje rakúska armáda, ale aj lôžka a sanitárne zariadenia.

 

Ako vyplýva zo slov policajného hovorcu Geralda Pangla pre verejnoprávny rakúsky rozhlas ORF, ide o reakciu na zmenu počasia, konkrétne na ochladenie spojené s blížiacou sa jeseňou. Nové podmienky pre utečencov sú výrazne lepšie ako na doterajšom mieste, hlavne sú v uzavretom priestore a teda chránení najmä pred nočným chladom.

 

Podľa Tobiasa Mindlera z krajinskej organizácie rakúskeho Červeného kríža v Burgenlande majú priestory v spomínanej hale, do ktorej prepravia aj ďalších asi 70 utečencov z haly diaľničnej spoločnosti ASFINAG v Parndorfe, kapacitu až 300 ľudí.

 

Viedenský arcibiskup, kardinál Christoph Schönborn, reagoval na kritické hlasy týkajúce sa nedostatočnej angažovanosti cirkvi v pomoci utečencom, ohlásením kapacít pre prijatie viac ako 1000 migrantov v nasledujúcich týždňoch.

 

Pre rakúsku televíziu ORF povedal, že viedenská arcidiecéza sa chystá v ďalších týždňoch umiestniť spomínaný počet utečencov v cirkevných priestoroch. Nové príbytky by mali vyrásť v srdci Viedne v okolí Dómu sv. Štefana.

 

Kardinál vyjadril pri tejto príležitosti očakávanie, že podobne sa zachovajú aj ďalšie rakúske diecézy, či farnosti alebo kláštory.

 

Christoph Schönborn očakáva od rakúskej vlády rýchlejšie garantovanie azylu pre utečencov zo Sýrie, ktorí i tak s 99-percentnou pravdepodobnosťou azyl dostávajú. Dlhotrvajúcu náročnú procedúru, ktorou v súčasnosti prechádzajú, považuje za chybu.

 

Kapacity pre umiestnenie utečencov hľadá naďalej rakúsky rezort vnútra, a to aj v súvislosti s pretrvávajúcou preplnenosťou záchytného tábora v Traiskirchene neďaleko Viedne. Okolo 1600 ľudí tam naďalej musí aj napriek poklesu nočných teplôt nocovať v stanoch.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona