Kardinál Robert Sarah dnes predstavil svoju knihu Boh alebo nič

NETKY.SK • 14 Jún 2016, 14:38 • 2 min
Kardinál Robert Sarah dnes predstavil svoju knihu Boh alebo nič

BRATISLAVA - Knihu kardinála Roberta Saraha, prefekta Kongregácie pre Boží kult a disciplínu sviatostí, s názvom Boh alebo nič, dnes predstavili novinárom v Bratislave za účasti autora.

slovakia

left justify in out

Kardinál Robert Sarah prišiel pri tejto príležitosti na Slovensko, kde mal rozhovory s členmi liturgickej komisie Konferencie biskupov Slovenska (KBS), stretol sa s veriacimi, kňazmi a ďalšími osobnosťami. Na prezentácii knihy hosťa sprevádzali katolícky kňaz, prekladateľ a publicista Mons. Marián Gavenda a Anna Kolková, riaditeľka katolíckeho vydavateľstva Lúč v Bratislave, kde kniha kardinála Saraha vyšla v slovenskom jazyku.

 

Kniha ponúka rozhovor francúzskeho vatikanistu a spisovateľa Nicolasa Diata s jedným z najvýznamnejších a najotvorenejších súčasných kardinálov z afrického kontinentu, z Guiney, Robertom Sarahom. Z francúzskeho originálu ju preložil Ján Taraba. Stala sa bestselerom a preložili ju už do 12 jazykov. Vyše 430-stranová publikácia približuje čitateľom celý doterajší život afrického kardinála a jeho poznatky zo života na Západe. Nevyhýba sa ani citlivým témam, ako sú napríklad rozpad rodiny, problém rozvedených párov žijúcich v nových zväzkoch, pedofília, či problémy vo vnútri Cirkvi.

 

"Uvedomil som si, že Boh na Západe akoby už neexistoval a veľmi si želám, aby Boh opäť našiel miesto v srdciach ľudí. Veľmi často sa nevedia zorientovať v niektorých otázkach a nejasnostiach a chcel som o nich hovoriť, aby im porozumeli. Jedna z oblastí, kde v súčasnosti vládne zmätok a dezorientácia, je rodina a manželstvo," povedal o vzniku svojej knihy kardinál Sarah. Dodal, že sa v knihe venuje aj liturgickým otázkam, významu modlitby v živote ľudí, tematike pápežov, dobra a zla, pravdy a klamstva. Vyzdvihol, že manželstvo a rodina pochádza od Boha a má trojičný rozmer. "Muž nie je nič bez manželky a žena nie je nič bez manžela a žena a muž nie sú ničím bez detí," zdôraznil kardinál Sarah.

 

V odpovediach na otázky novinárov hosť poukázal na to, že človek je schopný vytvárať krásne a úžasné veci, ale napriek technologickému pokroku je vo svete veľa nepokojov, vojen a utrpenia, veľa nespravodlivosti. Bohatí sa stávajú čoraz bohatšími a chudobní sú stále chudobnejší. "Chcel som v knihe poukázať, čo všetko je ohrozené, keď človek žije bez Boha," povedal. Kardinál Sarah sa dotkol aj otázky spolužitia kresťanov s inými náboženstvami v Guinei. Konštatoval, že v tejto krajine sú vzťahy a spolužitie medzi katolíkmi a moslimami dobré. Je tam veľa zmiešaných manželstiev moslimov a kresťanov. No súčasne dodal, že to nie je tak všade.

 

"Mnohí moslimovia v Sýrii, Líbyi či Keni a iných krajinách sa radikalizujú a mám obavy z toho, že moslimský radikalizmus a fanatizmus bude narastať," povedal kardinál Sarah. Súčasne vyslovil aj obavy z toho, že postupne sa majoritným náboženstvom v Európe stane islam, ako to ukazuje vývoj vo Francúzsku, Anglicku a iných európskych krajinách a nevylúčil ani možnosť, že hlavným moslimským mestom v Európe bude Brusel.

 

Podľa názoru kardinála Saraha moslimský radikalizmus je možné znížiť len prostredníctvom medzináboženského dialógu. Robert Sarah sa narodil v roku 1945 v Ourous (Guinea) v chudobnej katolíckej rodine. Vzdelanie a kňazskú formáciu nadobudol doma, neskôr v Európe, kde študoval na gregoriánskej univerzite v Ríme, v Jeruzaleme. Vo veku 34 rokov sa stal najmladším biskupom na svete. V roku 1985 bol zvolený za predsedu biskupskej konferencie v Guinei. Od roku 2001 žije a pracuje vo Vatikáne. V roku 2014 bol vymenovaný za prefekta Kongregácie pre Boží kult a disciplínu sviatostí. Je jedným z najbližších spolupracovníkov pápeža Františka. Pôsobí aj v Kongregácii pre evanjelizáciu národov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies