Kardinál Ravasi: Európa nemá politiku pre problémy s utečencami

NETKY.SK • 22 November 2016, 13:57 • 2 min
Kardinál Ravasi: Európa nemá politiku pre problémy s utečencami

BRATISLAVA - Celá Európa so svojou veľkou kultúrnou a náboženskou tradíciou musí mať odvahu postaviť sa prílevu utečencov. Tento problém nemôže zostať iba na pleciach krajín ako Taliansko a Grécko. Uviedol to dnes predseda Pápežskej rady pre kultúru kardinál Gianfranco Ravasi, ktorý prišiel do Bratislavy na pozvanie arcibiskupa Stanislava Zvolenského.

slovakia

left justify in out

Príkladom pre Európu v tomto smere podľa kardinála môže byť Libanon, kde takmer polovicu populácie tvoria utečenci. Libanon má štyri milióny obyvateľov a na jeho území je približne 1,7 milióna utečencov. V Európe je podľa Ravasiho 350 miliónov obyvateľov, počet utečencov, ktorí tento rok do Európy prišli je 350 tisíc, z ktorých 300.000 je v Taliansku. "Nie sú to čísla také ako v Libanone, nie sú to katastrofické čísla. Jasné, spôsobuje to problémy. Ťažkosť je ale v tom, že Európa vo všeobecnosti nemá politiku na tieto problémy,“ uviedol dnes kardinál, ktorý vystúpil v Bratislave s prednáškou o chudobe.

 

Podľa jeho slov problém chudoby sa nedá nikdy úplne vyriešiť. Úlohy cirkvi v tejto oblasti vidí napríklad v posilňovaní citlivosti spoločnosti na témy chudoby. „Chorobou dnešných čias je nezáujem a snaha pozerať sa na opačnú stranu a starať sa o vlastné problémy,“ dodal Ravasi. Pápež František podľa neho posilnil citlivosť na tieto témy nielen vo vnútri cirkvi, ale aj na celosvetovej úrovni. Jeho vplyv v tomto smere považuje Ravasi za väčší ako napríklad vplyv OSN.

 

Cirkev by napríklad ďalej mala upozorňovať na potrebu darov, ktoré by mali byť súčasťou ekonomiky. „Určiť nejakú časť štátneho rozpočtu ako dar pre krajiny, ktoré sú v ťažkostiach,“ dodal Ravasi.

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona