Kardinál Ján Chryzostom Korec je už 59 rokov biskupom

NETKY.SK • 24 August 2010, 12:17 • 2 min
Kardinál Ján Chryzostom Korec je už 59 rokov biskupom

Kardinál Ján Chryzostom Korec je už 59 rokov biskupom

slovakia

left justify in out

Kardinál Ján Chryzostom Korec je už 59 rokov biskupom. V súčasnosti služobne najstarší katolícky biskup prijal tajnú vysviacku 24. augusta 1951 z rúk biskupa Pavla Hnilicu. Mal vtedy iba 27 rokov. Bolo to v čase, keď Katolícka cirkev na Slovensku nemohla pôsobiť slobodne.
      Ján Chryzostom Korec bol jezuitom a robotníkom. Mal kontakty s bohoslovcami, svätil kňazov, venoval sa práci s mládežou, s rodinami, rehoľníkmi. Pastoráciu vykonával aj prostredníctvom kníh, ktoré napísal. Od roku 1960 bol vo väzení. "To nebola nijaká slasť osem rokov vo dne, v noci vo Valdiciach brúsiť lustrové sklo, mali sme zakrvavené prsty, čo sme si ich odierali o brusné kamene," spomína kardinál Korec.
      V rokoch 1990-2005 bol Ján Chryzostom Korec na čele Nitrianskej diecézy. Kardinálsky purpur mu v roku 1991 odovzdal vtedajší pápež Ján Pavol II. V súčasnosti je emeritným biskupom v Nitre.
      Informáciu poskytol Miroslav Lyko, hovorca Nitrianskeho biskupstva a Tlačová kancelária Konferencie biskupov Slovenska v Bratislave.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona