Karadžič priznal morálnu zodpovednosť za vojnové zločiny

NETKY.SK • 1 Október 2014, 12:13 • 2 min
Karadžič priznal morálnu zodpovednosť za vojnové zločiny

HAAG - Bývalý bosnianskosrbský prezident Radovan Karadžič v stredu predniesol záverečné stanovisko v rámci svojej obhajoby pred Medzinárodným trestným tribunálom pre bývalú Juhosláviu (ICTY) v holandskom Haagu.

slovakia

left justify in out

Urobil tak písomnou formou prostredníctvom 874-stranového spisu zhrnujúceho jeho argumenty. Na jednej strane tvrdí, že žiadne zabíjanie civilistov v Republike srbskej nenariadil, priznal však "morálnu zodpovednosť za akékoľvek zločiny spáchané jej obyvateľmi a ozbrojenými zložkami". Prokuratúru zároveň obvinil z toho, že proces je v skutočnosti namierený proti "všetkým bosnianskym Srbom". "Ak som šialený, tak potom to platí aj o 1,5 milióna šialencoch, ktorí poslali svojich synov do mrazivých zákopov, aby po celé tri roky obraňovali ich domovy a rodiny," uviedol 69-ročný Srb.

 

Obvinenia voči Karadžičovi sa týkajú prevažne srebrenickej masakry z roku 1995, pri ktorej prišlo o život viac ako 8000 bosnianskych moslimov, a štvorročného obliehania Sarajeva, ktoré stálo život 10 000 ľudí. Masakra v Srebrenici je považovaná za najhorší prípad hromadného vyvražďovania na európskom kontinente od skončenia druhej svetovej vojny. Karadžič v tom čase pôsobil ako prezident bosnianskej Republiky srbskej. Ešte v roku 2012 požiadal o svoje prepustenie, keďže sa necítil byť vinný ani v jednom z 11 bodov obžaloby. 

 

Karadžiča zatkli v júli 2008 po 13 rokoch na úteku priamo v Belehrade, kde sa schovával pod falošnou identitou ľudového liečiteľa Dragana Dabiča. Definitívny verdikt nad ním by mali vyniesť v priebehu roka.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies