Karadžič presviedča Mladiča, aby svedčil v jeho prospech

NETKY.SK • 18 Apríl 2013, 18:34 • 2 min
Karadžič presviedča Mladiča, aby svedčil v jeho prospech

HAAG - Bývalý bosnianskosrbký prezident Radovan Karadžič sa pokúša do svojho procesu zahrnúť aj svojho niekdajšieho armádneho šéfa Ratka Mladiča. Karadžič vo štvrtok v tejto súvislosti podal na Medzinárodnom trestnom tribunáli pre bývalú Juhosláviu (ICTY) formálnu žiadosť o predvolanie Mladiča.

slovakia

left justify in out

Ako uvádza v sprievodnom liste, všetky jeho doterajšie "snahy smerujúce k získaniu dobrovoľnej spolupráce generála Mladiča" boli "neúspešné". Obaja muži sa ešte v sídle ICTY nestretli a tribunál ich súdi zvlášť, keďže ich zatkli v rôznom čase.

Medzi najzávažnejšie obvinenia voči Karadžičovi patrí jeho vedúca úloha v takmer štyri roky trvajúcom obliehaní Sarajeva, počas ktorého zahynulo vyše 10-tisíc ľudí, ako aj pri srebrenickej masakre z júla 1995, v rámci ktorej bosnianskosrbské jednotky vyvraždili tisíce prevažne moslimských mužov a chlapcov. Karadžiča zatkli v júli 2008 po 13 rokoch na úteku priamo v Belehrade, kde sa ukrýval pod falošným menom. Mladič mal zase priamo riadiť etnické čistky zahŕňajúce najhoršie zločiny spáchané v Európe od druhej svetovej vojny. V súvislosti s úlohou, ktorú v 90. rokoch zohrával počas konfliktu v Bosne, čelí obvineniam z 11 trestných činov vrátane genocídy, vojnových zločinov a zločinov proti ľudskosti. V jeho prípade ide o najväčší proces, akým sa doteraz ICTY so sídlom v holandskom Haagu zaoberal.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies