Karadžič opäť čelí dvom obvineniam z genocídy

NETKY.SK • 11 Júl 2013, 16:29 • 2 min
Karadžič opäť čelí dvom obvineniam z genocídy

HAAG - Sudcovia Medzinárodného trestného tribunálu pre bývalú Juhosláviu (ICTY) dnes opätovne vzniesli obvinenie z genocídy nesrbského obyvateľstva voči bývalému prezidentovi bosnianskych Srbov Radovanovi Karadžičovi. Informovala o tom agentúra AP.

slovakia

left justify in out

Karadžič bol pôvodne obžalovaný z dvoch prípadov genocídy: v súvislosti s masakrou približne 8000 Moslimov v Srebrenici v roku 1995, ako aj v spojitosti s vyháňaním moslimského a chorvátskeho obyvateľstva Srbmi z rozsiahlych oblastí Bosny v roku 1992. Vlani sudcovia rozhodli o stiahnutí obvinenia z genocídy v druhom zo spomínaných prípadov pre nedostatok dôkazov, prokurátori sa ale proti tomu odvolali. 

Súd dnes ich žiadosti vyhovel a opätovne potvrdil aj druhé obvinenie z genocídy voči Karadžičovi. Podľa predsedajúceho sudcu Theodora Merona by dôkazy predložené obžalobou mohli naznačovať, že Karadžič konal so zámerom vykonať genocídu.

Karadžič okrem dvoch prípadov genocídy čelí v procese pred haagskym tribunálom ešte deviatim ďalším obvineniam, vrátane vojnových zločinov a zločinov proti ľudskosti.

ICTY vzniesol obvinenia voči Karadžičovi v roku 1995 a následne naňho vydal medzinárodný zatykač. Hľadaný líder bosnianskych Srbov však unikal zatknutiu až do júla 2008, keď ho zadržali v Belehrade srbské bezpečnostné sily a vydali na stíhanie do Haagu. Komplikovaný súdny proces sa oficiálne začal v októbri 2009.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona