Kapurková alebo rozlúčka medzi dverami zavrela festivalové brány

NETKY.SK • 4 Júl 2011, 09:51 • 2 min
Kapurková alebo rozlúčka medzi dverami zavrela festivalové brány

Kapurková alebo rozlúčka medzi dverami zavrela festivalové brány

slovakia

left justify in out

img

Galaprogram pod originálnym názvom Kapurková alebo rozlúčka medzi dverami dal bodku za nepríjemným dažďom a chladom ťažko skúšaným 57. ročníkom Folklórneho festivalu Východná (FFV) 2011. Ohliadnutie za ním okorenili okrem slovenských folklórnych súborov (FS) a skupín aj hostia z poľského Zakopaného, ukrajinského Kyjeva a maďarskej Szászhalombatty.
      „Kapurková je rituál, keď si odchádzajúci pripíjajú medzi dverami so svojimi hostiteľmi. Toto bola rozlúčka nie v podobe prípitku, ale tým, čo máme všetci najradšej, s čím a za čím do Východnej dlhé roky chodíme, ľudovým tancom, hudbou a spevom,“ uviedla pre TASR spoluautorka záverečného programu a umelecká vedúca FS Chasa zo Záhorskej Bystrice Dana Kľučárová.
      Zároveň zdôraznila, že pri zostavovaní scenára vychádzali spolu s umeleckou vedúcou košického FS Hornád Mariannou Svoreňovou z odporúčaní režisérov jednotlivých festivalových programov. „Bola to náročná úloha, lebo nám odporučili prakticky všetkých účinkujúcich, lebo naplnili mierou vrchovatou hlavný zámer tohtoročného festivalu prezentovať predovšetkým pôvodné prvky slovenského folklóru,“ skonštatovala.
      „Neúprosný dážď nás poriadne vytrápil, ale nemohol ublížiť istote, že Východná zostáva ohromným fenoménom našej kultúry. Verím, že o rok sa tu stretneme ešte v oveľa väčšom počte, čo potvrdila účasť množstva mladých ľudí zo všetkých regiónov Slovenska. Opäť sa prišli pod Kriváň zabaviť, zvítať s priateľmi a v neposlednom rade spoznávať originálne ľudové umenie,“ dodal predseda programovej rady FFV 2011 Pavel Bútor.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies