Kapitán výletnej lode Costa Concordia sa opäť postaví pred súd

NETKY.SK • 23 September 2013, 07:58 • 2 min
Kapitán výletnej lode Costa Concordia sa opäť postaví pred súd

GROSSETO - Kapitán výletnej lode Costa Concordia, ktorá v januári minulého roka stroskotala pri talianskom ostrove Giglio, sa v pondelok opäť postaví pred súd v toskánskom meste Grosseto.

slovakia

left justify in out

Schettino ešte pri júlovom začiatku procesu neúspešne ponúkol prijatie viny výmenou za trest vo výške tri roky a päť mesiacov. Ostro sledovaný proces sa koná v budove miestneho divadla, keďže kapacita súdnej siene v jeho prípade nepostačovala. Predpokladá sa, že súd vypočuje až 250 zástupcov obžaloby a 450 svedkov vrátane mladej moldavskej ženy, ktorá v čase nárazu robila kapitánovi spoločnosť. Súd ešte v júli na základe dohody o vine a treste odsúdil zvyšných piatich obvinených. Kormidelník lode, šéf obsluhy posádky, dvaja námorní dôstojníci a šéf krízovej jednotky vlastníka lode dostali rôzne tresty, maximálne však vo výške dvoch rokov a 10 mesiacov.

Costa Concordia stroskotala 13. januára 2012 po náraze na plytčinu neďaleko ostrova Giglio. Tragickou bilanciou bolo 32 mŕtvych a niekoľko desiatok zranených. V čase nárazu sa na palubách nachádzalo viac ako 4200 ľudí. Kapitán Schettino čelí obvineniam z viacnásobného neúmyselného zabitia a opustenia plavidla pred ukončením evakuácie. Spoločnosť Costa Crociere, ktorej loď patrí, v apríli prijala čiastočnú zodpovednosť za potopenie plavidla a súd rozhodol o jej povinnosti zaplatiť pokutu milión eur. Väčšinu cestujúcich navyše odškodnila sumou 11-tisíc eur. Vrak lode vážiaci 114 500 ton sa minulý týždeň podarilo vztýčiť.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona