Kapitán stroskotaného trajektu Sewol bol počas nehody zmätený

NETKY.SK • 7 Október 2014, 13:57 • 2 min
Kapitán stroskotaného trajektu Sewol bol počas nehody zmätený

LONDÝN - Kapitán juhokórejského trajektu, ktorý sa v apríli potopil, v rámci svojho procesu vypovedal, že bol počas nehody "zmätený".

slovakia

left justify in out

Šesťdesiatdeväťročný Li Čun-sokch je obvinený zo zabitia z nedbanlivosti, za čo mu v Južnej Kórei hrozí trest smrti. Proces, ktorý sa koná v meste Kwankču, sa začal v júni.

 

Portál stanice BBC uvádza, že kapitán bol podľa vlastných slov zmätený a nie "v normálnom stave mysle", keď sa trajekt 16. apríla potopil. Počas procesu tiež vypovedal, že nariadil opustenie plavidla, príkaz však nebol uposlúchnutý. Podľa prokuratúry však tieto vyjadrenia odporujú jeho predchádzajúcej výpovedi pre políciu. Vyšetrovatelia tvrdia, že príčinou nešťastia bola kombinácia preťaženia, ilegálnej prestavby plavidla a neskúseného vedenia lode. Trajekt totiž v čase nehody riadil menej skúsený člen posádky. Na súde sú prítomní aj rodičia niektorých z obetí. 

 

Trajekt Sewol sa počas plavby z mesta Inčchon na ostrov Čedžu približne 20 kilometrov od južného pobrežia krajiny naklonil a následne sa potopil. Medzi viac než 300 obeťami sú najmä študenti, ktorí cestovali trajektom na výlet. Z vyšetrovania vyplýva, že trajekt bol počas plavby preťažený a nedisponoval dostatočným množstvom vody v nádržiach udržujúcich jeho stabilitu. K nešťastiu prispeli aj silné morské prúdy a v snahe vyhnúť sa im posádka uskutočnila príliš prudký 15-stupňový manéver. "Navigáciu mal riadiť kapitán, právomoc však prenechal tretiemu dôstojníkovi a to je obrovská nedbanlivosť," uviedol juhokórejský prokurátor. Tragédia si vyžiadala rezignáciu premiéra.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona