Kapitán potopenej lode s 800 utečencami sa postaví pred súd

NETKY.SK • 24 Apríl 2015, 12:03 • 2 min
Kapitán potopenej lode s 800 utečencami sa postaví pred súd

CATANIA - Kapitán lode, ktorej potopenie v Stredozemnom mori si vyžiadalo životy 700 až 800 utečencov, sa v piatok postaví pred súd v sicílskom meste Catania. Sudca rozhodne, čo vyhovie žiadosti prokuratúry obviniť 27-ročného Tunisana Muhammada Alího Malíka z mnohonásobného zabitia a z obchodovania s ľuďmi.

slovakia

left justify in out

Malík obvinenia odmieta a podľa jeho právnika Massima Ferranteho chce súdu povedať, že na lodi bol ako pasažier, a nie ako kapitán. Na súde bude vypovedať aj niekoľko z 28 ľudí, ktorí tragédiu na mori prežili. Zatiaľ nie je isté, či sa pred súd postaví aj zadržaný člen posádky 25-ročný Sýrčan Mahmúd Bichít. Ten tiež popiera svoju vinu a tvrdí, že loď v čase nešťastia riadil Malík. Prokuratúra Bichíta viní z podpory nelegálnej imigrácie.


Podľa svedeckých výpovedí bolo na asi 20-metrovom plavidle vyše 750 utečencov z Afriky a Bangladéša. Posádka ich zamkla v podpalubí, čo im znemožnilo uniknúť. Prokuratúra kapitána podozrieva, že loď s imigrantmi potopil schválne, keď trikrát vrazil do portugalskej nákladnej lode, ktorá išla preťaženému a nakláňajúcemu sa plavidlu na pomoc. Následne sa imigranti nasunuli na jednu stranu lode, čím ju naklonili ešte viac a prevrátili.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies