Kapitán lode Costa Concordia prvýkrát vypovedal

NETKY.SK • 2 December 2014, 16:40 • 2 min
Kapitán lode Costa Concordia prvýkrát vypovedal

GROSSETO - Kapitán stroskotanej talianskej lode Costa Concordia Francesco Schettino v utorok prvýkrát oficiálne vypovedal o tragédii z roku 2012, pri ktorej zahynulo 32 ľudí.

slovakia

left justify in out

Zároveň potvrdil predošlé medializované informácie, podľa ktorých sa k pobrežiu ostrova Giglio priblížil v snahe "urobiť láskavosť" jednému z členov posádky. "Chcel som zabiť tri muchy jednou ranou," vyhlásil Schettino. Ako vysvetlil, chcel vzdať hold bývalému kapitánovi, ktorý bol v tom čase na ostrove Giglio, ukázať pasažierom inú scenériu a potešiť šéfa čašníkov, ktorého rodina pochádza z ostrova. Poprel však to, že sa snažil "ohúriť" moldavskú tanečnicu, ktorá s ním pred celou katastrofou mala byť na kapitánskom mostíku.

 

Costa Concordia stroskotala 13. januára 2012 po náraze na plytčinu neďaleko ostrova Giglio. Nehoda si vyžiadala 32 mŕtvych a niekoľko desiatok zranených. V čase nárazu sa na palubách nachádzalo viac ako 4200 ľudí. Kapitán Schettino čelí obvineniam z viacnásobného neúmyselného zabitia a opustenia plavidla pred ukončením evakuácie. Spoločnosť Costa Crociere prijala čiastočnú zodpovednosť za potopenie plavidla a súd rozhodol o jej povinnosti zaplatiť pokutu milión eur. Väčšinu cestujúcich navyše odškodnila sumou 11-tisíc eur. Vrak lode dlhý takmer 300 metrov a vážiaci 114 500 ton koncom júla po 250-kilometrovej plavbe dopravili do prístavu v Janove, kde ho zošrotujú.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies