Kapitán lode Costa Concordia dostal 16 rokov, zostane zatiaľ na slobode

NETKY.SK • 11 Február 2015, 21:55 • 2 min
Kapitán lode Costa Concordia dostal 16 rokov, zostane zatiaľ na slobode

GROSSETO - Kapitána výletnej lode Costa Concordia Francesca Schettina (54) uznal dnes večer taliansky súd v meste Grosseto za vinného z mnohonásobného zabitia z nedbanlivosti v prípade stroskotania plavidla pri pobreží talianskeho ostrova Giglio a udelil mu trest 16 rokov väzenia.

slovakia

left justify in out

Informovali o tom tlačové agentúry Reuters, AP a DPA.

 

Súd navyše odsúdil Schettina na päťročný zákaz výkonu povolania a doživotne ho vylúčil z pôsobenia vo verejných funkciách.

 

Súd v stredotalianskom Grossete však zároveň odmietol žiadosť prokuratúry na uvalenie väzby na odsúdeného. V Taliansku sa totiž odsúdení posielajú do väzenia až po vyčerpaní všetkých odvolacích procesov. A dnešný verdikt vyhlásil iba prvostupňový súd. Prokuratúra žiadala kapitánovo zatknutie pre riziko, že ujde do zahraničia. Podľa názoru súdu nejestvuje žiadna konkrétna hrozba Schettinovho úteku. V zdôvodnení súd zdôraznil korektné správanie kapitána, ktorý sa zúčastnil na takmer všetkých pojednávaniach. 

 

Rozsudok teda nie je právoplatný, Schettino sa proti nemu môže odvolať. Odvolací proces môže trvať aj roky.

 

Súd zaviazal Schettina i jeho zamestnávateľa - spoločnosť Costa Crociere - k úhrade odškodnenia viacerým žalobcom, vrátane pasažierov. 

 

V noci na 13. januára 2012 sa loď Costa Concordia vychýlila zo svojej plánovanej trasy smerom k ostrovu Giglio, kde narazila na skaliská a čiastočne sa prevrátila. Zo 4229 ľudí na palube zahynulo 32 osôb, vrátane pasažierov a členov posádky. 

 

Kapitán, ktorý bol v procese jediným obžalovaným, nesie vinu za smrť všetkých 32 ľudí. Odsúdili ho aj za zapríčinenie stroskotania lode a za predčasné opustenie plavidla, pričom mnoho cestujúcich aj členov posádky bolo ešte stále na plavidle.

 

Tento verdikt zaznel v súdnom procese, ktorý prebiehal od júla 2013. Prokurátori trvali na tom, že Schettino je "nezodpovedný hlupák" a žiadali súd, aby mu udelil trest 26 rokov a tri mesiace za mrežami.

 

Schettino nebol dnes večer prítomný v sieni, keď sudca Giovanni Puliatti čítal rozsudok. Kapitán však v predchádzajúcich hodinách povedal súdu, že ho "obetovali", aby si zamestnávateľ poistil svoje ekonomické záujmy. Potom kapitána premohol plač a vzlykal.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona