Kapitán Costy Concordie nie je jediným vinníkom, tvrdia právnici

NETKY.SK • 24 September 2013, 15:55 • 2 min
Kapitán Costy Concordie nie je jediným vinníkom, tvrdia právnici

GROSSETO - Na procese, ktorý je vedený v Taliansku s kapitánom stroskotanej výletnej lode Costa Concordia, vznikajú nezvyčajné spojenectvá, napísala dnes agentúra Associated Press.

slovakia

left justify in out

Obhajcovia Francesca Schettina sa zhodli s právnymi zástupcami rodín obetí a hovoria, že kapitán nie je jediný, kto nesie zodpovednosť za lodnú haváriu. Zlyhalo veľa vecí, ktoré mohli prispieť k vysokému počtu obetí, keď výletná loď stroskotala na útesoch pri toskánskom ostrove Giglio v roku 2012.

Oba štáby právnikov dnes od súdom vymenovaných expertov požadovali odpovede na to, prečo po zrážke nepracovali núdzové pumpy na odčerpávanie vody. Stroskotanie vyústilo do smrti 32 ľudí, množstvo ďalších bolo zranených a traumatizovaných.

Francesco Schettino je obžalovaný zo zabitia v dôsledku toho, že údajne spôsobil stroskotanie plavidla a loď opustil pred tým, ako mohlo byť 4200 pasažierov a členov posádky evakuovaných. Podľa vlastných slov je obetným baránkom a tvrdí, že následky tragédie zhoršili chyby členov manažmentu spoločnosti Costa Crociere a mechanické poruchy.

"Chcem, aby sa vyšla najavo pravda," povedal Schettino agentúre Associated Press. Loď Costa Concordia stroskotala po tom, ako narazila do útesu a nabrala vodu pri ostrove Giglio. Kapitán Schettino tvrdí, že keď sa plavidlo nebezpečne priblížilo k útesom, nariadil kormidelníkovi otočiť kormidlo doľava, ten ale reagoval príliš pomaly a kormidlo otočil doprava.

Vyšetrovatelia sa predtým vyjadrili, že svoju úlohu zrejme zohrala aj jazyková bariéra medzi talianskym kapitánom a indonézskym kormidelníkom.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies