Kapitán Concordie tvrdí, že haváriu spôsobil chybný manéver kormidelníka

NETKY.SK • 23 September 2013, 17:52 • 2 min
Kapitán Concordie tvrdí, že haváriu spôsobil chybný manéver kormidelníka

GROSSETO - Bývalý kapitán stroskotanej lode Costa Concordia dnes na súde obvinil svojho kormidelníka, že zbabral nápravný manéver na poslednú chvíľu, ktorý by podľa neho umožnil lodi vyhnúť sa útesu. Informovala o tom agentúra AP.

slovakia

left justify in out

Kapitán Francesco Schettino, jediný obžalovaný, ktorý stojí pred súdom, tiež presadzoval svoju žiadosť o inšpekciu stroskotanej lode. Loď pri toskánskom ostrove Giglio minulý týždeň vyzdvihli do vodorovnej polohy. Schettino je obžalovaný zo zabitia kvôli tomu, že údajne spôsobil stroskotanie plavidla a loď opustil pred tým, ako mohlo byť 4200 pasažierov a členov posádky evakuovaných. Podľa vlastných slov je obetným baránkom za chyby členov manažmentu spoločnosti Costa Crociere a vďaka mechanickým poruchám, ktoré zhoršili následky tragédie.

Loď Concordia stroskotala po tom, ako narazila do útesu a nabrala vodu pri ostrove Giglio. Kapitán Schettino tvrdí, že keď sa plavidlo nebezpečne priblížilo k útesom, nariadil kormidelníkovi otočiť kormidlo doľava, ten ale reagoval príliš pomaly a kormidlo otočil doprava. Vyšetrovatelia sa predtým vyjadrili, že svoju úlohu zrejme zohrala aj jazyková bariéra medzi talianskym kapitánom a indonézskym kormidelníkom.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona