Kapitán Concordie Schettino žiada inšpekciu lode

NETKY.SK • 23 September 2013, 14:21 • 2 min
Kapitán Concordie Schettino žiada inšpekciu lode

GROSSETO - Kapitán výletnej lode Costa Concordia, ktorá v januári minulého roka stroskotala pri talianskom ostrove Giglio, Francesco Schettino v pondelok prostredníctvom svojich právnikov požiadal súd o preskúmanie vztýčeného vraku plavidla.

slovakia

left justify in out

Podľa Schettinovho zástupcu Francesca Pepeho je potrebné skontrolovať, či k tragédii neprispeli technické problémy. Požiadavka sa objavila pred dnešným pokračovaním procesu s nenávideným kapitánom. Podľa Pepeho slov bude iba po "novej kontrole náhradných generátorov, vodotesných dverí a mechanizmu spúšťania záchranných člnov možné pochopiť, čo sa stalo". Schettino totiž chce, aby vlastník lode vzal na seba časť zodpovednosti za obete. Ľudí totiž problémy so záchrannými člnmi donútili skákať do ľadovej vody.

Ostro sledovaný proces sa koná v budove miestneho divadla, keďže kapacita súdnej siene v jeho prípade nestačila. Predpokladá sa, že súd vypočuje až 250 zástupcov obžaloby a 450 svedkov vrátane mladej moldavskej ženy, ktorá v čase nárazu robila kapitánovi spoločnosť. Súd ešte v júli na základe dohody o vine a treste odsúdil zvyšných piatich obvinených. Kormidelník lode, šéf obsluhy posádky, dvaja námorní dôstojníci a šéf krízovej jednotky vlastníka lode dostali rôzne tresty, maximálne však vo výške dvoch rokov a 10 mesiacov. Schettino ešte pri júlovom začiatku procesu neúspešne ponúkol prijatie viny výmenou za trest vo výške tri roky a päť mesiacov. 

Costa Concordia stroskotala 13. januára 2012 po náraze na plytčinu neďaleko ostrova Giglio. Tragickou bilanciou bolo 32 mŕtvych a niekoľko desiatok zranených. V čase nárazu sa na palubách nachádzalo viac ako 4200 ľudí. Kapitán Schettino čelí obvineniam z viacnásobného neúmyselného zabitia a opustenia plavidla pred ukončením evakuácie. Spoločnosť Costa Crociere, ktorej loď patrí, v apríli prijala čiastočnú zodpovednosť za potopenie plavidla a súd rozhodol o jej povinnosti zaplatiť pokutu milión eur. Väčšinu cestujúcich navyše odškodnila sumou 11-tisíc eur. Vrak lode vážiaci 114 500 ton sa minulý týždeň podarilo vztýčiť.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies