Kapela Tiktaci pripravuje nové skladby

NETKY.SK • 26 Jún 2015, 13:55 • 2 min
Kapela Tiktaci pripravuje nové skladby

BRATISLAVA - Slovenská kapela Tiktaci plánuje potešiť fanúšikov a fanúšičky novými skladbami. Skupina sa na hudobnej scéne objavila len nedávno, a to po tom, ako oficiálne ukončila činnosť formácia Taktici, ktorú v 70. rokoch minulého storočia založil Vlado Kolenič.

slovakia

left justify in out

"Pred Taktikmi už bola jedna kapela s názvom Tiktak, z ktorej približne v rokoch 1975 - 1976 odišiel Vlado Kolenič a založil Taktikov. Keď Novému Albumu Vlado v roku 2004 prepožičal názov Taktici, nikto netušil, že v kapele je aj skladateľský potenciál. Mysleli si, že budú hrávať len staré skladby Taktikov, ale keďže v tom období boli v kapele Dušan Brachna, Tibor Čech a o rok aj ja, začali sme tvoriť aj nové pesničky. Žánrovo sme sa začali poberať niekam inam a nová tvorba už nekorešpondovala priamo s tým, čo Taktici kedysi hrali. Za desať rokov sme vyprodukovali približne päť úspešných singlov, ešte pod názvom Taktici. V januári tohto roka sme sa dohodli, že ideme točiť nové skladby. Tým, že sa v kapele vymenila väčšina hudobníkov, rozhodli sme sa zmeniť aj názov skupiny. Vytvorili sme teraz Tiktakov, a tým sme uzavreli túto etapu kapely," vysvetlil v rozhovore pre agentúru SITA líder skupiny Vladimír Čulík, s ktorým v zostave pôsobia aj Andrej Jeriga (basgitara), Oto Váhovský (spev), Elo Vojta (bicie) a Ivan Getting (klávesy). 

 

Formácia už ponúkla skladbu Lajky, na ktorú nadviaže novinkou s názvom Divé Maky. "Skladba Divé Maky bude úplne iná, ako Lajky. Priebežne skladáme aj ďalšie piesne, no zatiaľ nemáme žiadne termíny čo sa týka vydania či nahrávania albumu. Jednoducho tomu nechávame voľný priebeh. K niektorej z nových piesní zamýšľame nakrútiť po lete aj videoklip. V auguste sa chystáme do štúdia Jimiho Cimbalu a uvidíme, čo spravíme. Teším sa na to, u Jimiho som ešte nepracoval," uviedol muzikant, ktorý je tiež skladateľom skupiny. K jeho hlavnému zdroju inšpirácie patrí život. I keď píše vlastné texty, nedávno sa dohodol na možnej spolupráci s Romanom Spišiakom a Ľubošom Zemanom. "Čerpám zo života, sledujem, čo sa okolo mňa deje. Inšpirujú ma tiež literatúra a film, ako napríklad snímka 9 a 1/2 týždňa, to je absolútna inšpirácia," povedal s úsmevom. "Nebránim sa ani iným spoluprácam, i keď mi vyhovuje písať svoje texty, v ktorých si môžem ohýbať slovíčka tak, ako chcem. Ide to tak rýchlejšie," objasnil. 

 

Ešte pred spomínaným nahrávaním kapela absolvuje niekoľko koncertov. Ľudia ich môžu vidieť a počuť napríklad 18. júla na Rip Feste vo Veľkých Ripňanoch či 8. augusta v Červeníku. "Na koncertoch budeme hrať skladby, ktoré ľudia poznajú, ako napríklad Keď ma podvedieš, ktorú sme nahrali s Luckou Vondráčkovou. Ďalej aj Tunel, v ktorej zas hosťoval Jožo Ráž. Predvedieme aj staré piesne Taktikov, akou je napríklad Dáša. Program je zostavený na 70 minút a myslím, že s novým osadenstvom to bude výborné. Sme kapela, ktorá chce hrávať naživo, lebo v tej pozícii sa cítime najlepšie," vyhlásil muzikant, ktorý v minulosti spolupracoval aj s Robom Pappom, Robom Opatovským či Beátou Dubasovou a ako povedal, neprestáva vyhľadávať ani nových interpretov. 

 

"Sledujem hudobnú scénu a páčia sa mi mladé kapely, sledoval som aj finálový koncert Demovnica FM 2013, kde vystúpila finálová desiatka. Veľa z nich má však akýsi handicap, a tým je, že spievajú v angličtine. Hovorievam im, že angličtina je síce ďalším hudobným nástrojom v kapele, ale mohli by to skúsiť aj v slovenčine. Niekto si nechá poradiť, niekto nie. No som smutný, že takéto skupiny nie je vidno na veľkých festivaloch či počuť v rádiách," povedal. 

 

"Celkovo na hudbe mám rád dve polohy. Tou prvou je, keď započujem niečo nové, čo sa týka gitary, keďže sa jej venujem a aj som vyučoval hru na gitare. Príkladom je Tom Morello - mám rád, keď zvuk či samotný nástroj hudobníci posunú niekde inde. Druhá poloha je o textoch a emóciách, myslím tým, keď vo mne text piesne dokáže vyvolať hocijakú emóciu. Preto mám rád skladby, akými sú Čerešne, Tvár v zrkadle od Deža Ursinyho a podobne. Ide o piesne, v ktorých nám interpreti otvárajú duše, srdcia, niektorí aj spálne a kuchyne a dostávame sa im na kožu a stotožňujeme sa s nimi. Napríklad keď Richard Müller zaspieva 'Si dnes mokrá ako myš' - tak to vie podať len on a ja mu to v tom momente všetko verím. Som rád, že takéhoto interpreta máme," prezradil Vlado Čulík, ktorý sa na hudobnej scéne pohybuje už niekoľko desaťroční. Medzi jeho najväčšie zážitky patria spoločné koncerty, ktoré absolvoval ako člen skupiny Roxana s kapelami Deep Purple v Košiciach a Nazareth v Prahe začiatkom 90. rokov minulého storočia. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies