Kapela Smola a Hrušky zverejnila skladbu Utekám

NETKY.SK • 25 Január 2016, 11:17 • 2 min
Kapela Smola a Hrušky zverejnila skladbu Utekám

BRATISLAVA - Slovenská kapela Smola a Hrušky zverejnila skladbu Utekám, na ktorej sa podieľala aj česká formácia Fast Food Orchestra. Autormi textu sú Jozef "Spoko" Kramár a Filip "Fido" Vondrášek.

slovakia

left justify in out

"Text skladby v sebe skrýva viacero významov a otázok. Je o rozhodnutí, či ostať na mieste alebo o ochote vykročiť a urobiť niečo pre svoj život a sny. O neustálom hľadaní a pohybe, aby sa človek nezastavil a nežil len z minulosti, pretože len vtedy sa môže posúvať ďalej. Vyjadrujeme sa aj k celkovej sociálnej a politickej situácii v Česku a na Slovensku a nemyslíme si, že za naše problémy môžu imigranti, tak ako ani v minulosti za to nemohli homosexuáli, Židia, jogíni či Rómovia. Vnímame aj to, že veľká časť našej generácie z východného Slovenska, odkiaľ pochádzame, v podstate ušla za lepším životom do Čiech, Anglicka, Rakúska či Nemecka a je otázkou, či po voľbách neutečú aj ďalší," vyjadril sa Spoko z kapely Smola a Hrušky.


"Otázku či ostať alebo ísť, si každý z nás v živote položil veľakrát. Či už išlo o vzťah, prácu alebo len jednoduchý fyzický stav zotrvania v jednom bode. Vesmír je v pohybe, Zem sa otáča, voda tečie a ľudia aj zvieratá odjakživa migrujú za potravou, za lepším životom. Nie je na tom nič neobvyklého. Hranice nie sú na to, aby nás od seba oddeľovali, ale aby sa posúvali a prekonávali. Pohyb je to, čo nás posúva dopredu v každom ohľade. Je pochopiteľné, že obyčajný človek, ktorý sa v situácii nevyzná, má strach. Je však neospravedlniteľné, aby politici a médiá tento strach živili a využívali na posilnenie vlastných preferencií. Je na nás, či chceme zotrvať v tomto stave, alebo ísť vpred, poučení chybami minulosti a spoločne hľadať konštruktívne riešenie hodné človeka v roku 2016," dodal na margo textu Fido z kapely Fast Food Orchestra, ktorá má na konte albumy ako Fugison party (2000), Mangrooves (2004), Urban Menu (2008) či Wanted for Cooking (2011).

 

Fanúšikovia a fanúšičky si k novinke môžu pozrieť aj videoklip, v ktorom si zahrali Zuzana Náprstková, Ladislav Cmorej, Matúš Miženko a Spoko.


Kapela Smola a Hrušky vznikla roku 1997. Šesťčlenná formácia má na konte albumy ako Jeseň 2003 (2003), Na chate (2005), Kameň Papier Nožnice (2008), Lajfka (2010) a Palec hore (2012). Okrem toho vydala DVD 13 životov / Live in Topfest (2010), Best On 1997 - 2015 (2015) a CD a DVD Unplugged Live in Spišské Divadlo (2016). Medzi najznámejšie skladby skupiny patria Honey Honey, Fajčiť treba, Lovesong, Tangá, Analog Digital, Na čom záleží, Pridaj si ma, Matura, Hit či Svokra.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona