Kapela Radiohead čelí obvineniu z plagiátorstva

NETKY.SK • 16 Máj 2016, 12:14 • 2 min
Kapela Radiohead čelí obvineniu z plagiátorstva

LONDÝN - Anglická rocková kapela Radiohead čelí obvineniu z plagiátorstva. Dôvodom je videoklip k piesni Burn The Witch, ktorý sa údajne príliš podobá na seriály Camberwick Green (1966), Trumpton (1967) a Chigley (1969) britského producenta a bábkara Gordona Murrayho.

slovakia

left justify in out

Tvrdí to jeho zať William Mollett s tým, že kapela mala požiadať Murrayho o povolenie k nakrúteniu videoklipu. "Považujeme to za porušenie autorských práv a zvažujeme, aké ďalšie kroky podnikneme," dodal Mollett.

 


Videoklip k piesni Burn The Witch režíroval Chris Hopewell, o animácie sa postarala Virpi Kettu. Skladba pochádza z albumu A Moon Shaped Pool, ktorý vyšiel 8. mája a obsahuje celkovo jedenásť piesní. Formácia vďaka nahrávke už po šiesty raz dobyla britský albumový rebríček.

 

Kapela Radiohead vznikla v roku 1985 v anglickom Abingdone a jej zloženie je dodnes nezmenené - tvoria ju Colin Greenwood (basgitara), Ed O'Brien (gitara, vokály), Thom Yorke (spev, gitara, klávesy), Jonny Greenwood (gitara, klávesy) a Philip Selway (bicie, perkusie). Preslávili sa piesňou Creep z debutového albumu Pablo Honey (1993), po ktorom nasledovali nahrávky The Bends (1995) a OK Computer (1997). Následne Radiohead začali experimentovať s elektronikou a vydali albumy Kid A (2000), Amnesiac (2001), Hail To The Thief (2003), In Rainbows (2007), The King Of Limbs (2011) a spomínaný A Moon Shaped Pool. V roku 2005 ich magazín Rolling Stone zaradil na 73. miesto v rebríčku najlepších interpretov všetkých čias. Greenwood a O'Brien zas nechýbali v zozname najlepších gitaristov a Yorke v rebríčku najlepších spevákov. V roku 2009 čitatelia tohto časopisu Radiohead vyhlásili za druhého najlepšieho interpreta nultých rokov 21. storočia. Kapela má na konte tri ocenenia Grammy, jednu Ivor Novello Award, sedem NME Awards či štyri nominácie na Mercury Prize.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies