Kapela Led Zeppelin neuspela so žiadosťou o uhradenie súdnych poplatkov

NETKY.SK • 9 August 2016, 14:00 • 2 min
Kapela Led Zeppelin neuspela so žiadosťou o uhradenie súdnych poplatkov

BRATISLAVA - Anglickí hudobníci Jimmy Page a Robert Plant z už nefungujúcej rockovej kapely Led Zeppelin a predstavitelia vydavateľstva Warner/Chappell Music neuspeli so žiadosťou o uhradenie súdnych a právnických poplatkov v súvislosti s nedávnym sporom v prípade údajného plagiátorstva týkajúceho sa ich hitu Stairway To Heaven.

slovakia

left justify in out

Page a Plant čelili žalobe zo strany Michaela Skidmorea, pozostalom po gitaristovi s umeleckým menom Randy California. Skidmore tvrdil, že Page a Plant odkopírovali gitarový riff v Stairway To Heaven zo skladby Taurus, ktorú California nahral v roku 1968 so svojou kapelou Spirit. Porota na losangeleskom súde však koncom júna rozhodla, že Led Zeppelin sa plagiátorstva nedopustili.

 

Hudobníci a spoločnosť Warner/Chappell Music, pod ktorú momentálne spadá katalóg Led Zeppelin, následne požiadali žalobcu o uhradenie 793-tisíc dolárov (v prepočte približne 715-tisíc eur) za súdne a právnické poplatky. Sudca Gary Klausner však rozhodol, že žaloba nebola podaná ľahkovážne a neexistuje dôkaz, že Skidmore mal zlé úmysly, a preto nemusí skupine uhradiť spomínané poplatky. Samotný Skidmore sa už koncom júla voči pôvodnému rozsudku odvolal.


Led Zeppelin vznikli v roku 1968 v Londýne, pričom pôvodne sa volali New Yardbirds a okrem Pagea a Planta v nej pôsobili aj basgitarista a klávesák John Paul Jones a bubeník John Bonham. Status superhviezd a následne i legiend im definitívne zabezpečila mimoriadne úspešná štvrtá štúdiová nahrávka, ktorej nedali žiadny názov a zvyčajne sa označuje ako Led Zeppelin IV (1971).

 

Práve z nej pochádza Stairway To Heaven, ktorá je jednou z najznámejších skladieb skupiny. Všetky štúdiovky Led Zeppelin okrem prvej, eponymnej z roku 1969 a poslednej (Coda, 1982) ovládli britský albumový rebríček a výborne sa im darilo aj v tom americkom. Rozpad jednej z najlepšie predávaných kapiel sveta prišiel v roku 1980 so smrťou bubeníka Bonhama.

 

Zostávajúci členovia kapely následne rozbehli sólové kariéry. Niekoľkokrát sa však ešte stretli na pódiu, pričom za bubny sa i na zatiaľ poslednom koncerte v Londýne v roku 2007 posadil Bonhamov syn Jason. Americký dvojtýždenník Rolling Stone ich označil za "najtvrdšiu kapelu všetkých čias a najvýznamnejšiu kapelu 70. rokov". V roku 1995 ich uviedli do Rock'n'rollovej siene slávy.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona