Kapela Eagles zažalovala majiteľov mexického Hotela California

NETKY.SK • 3 Máj 2017, 15:54 • 2 min
Kapela Eagles zažalovala majiteľov mexického Hotela California

BRATISLAVA - Americká rocková kapela Eagles žaluje majiteľov mexického Hotela California v meste Todos Santos. Tí podľa zástupcov skupiny neoprávnene spájajú miesto s hitom aj albumom formácie Hotel California z roku 1976.

slovakia

left justify in out

Podľa žaloby, ktorú podali v pondelok v Los Angeles, majitelia tiež púšťajú v ubytovacom zariadení s jedenástimi izbami tvorbu skupiny a predávajú tričká a ďalší tovar súvisiaci so spomínanou skladbou aj štúdiovkou. Skupina chce, aby majitelia prestali používať súčasný názov, nespájali miesto s formáciou a jej hudbou a žiadajú tiež bližšie nešpecifikované odškodné.

Hotel niesol spomínaný názov od svojho otvorenia v roku 1950, no odvtedy majitelia jeho meno niekoľko ráz zmenili. V roku 2001 ho kúpila kanadská dvojica John a Debbie Stewartovci, ktorí mu vrátili pôvodný názov Hotel California.

Pieseň Hotel California neodkazuje na žiadne konkrétne miesto. Na obale samotného albumu je fotografia hotela The Beverly Hills v Kalifornii. Muzikanti pritom použili fotku bez povolenia, čo však majiteľom napokon neprekážalo, keďže po vydaní albumu sa zvýšil záujem o ubytovanie.

Eagles vznikli v roku 1971 v Los Angeles. O rok vydali prvý, eponymný album, po ktorom nasledovali nahrávky Desperado (1973), On the Border (1974), One of These Nights (1975), spomínaná Hotel California (1976) a The Long Run (1979). V roku 1980 sa kapela rozpadla, no v roku 1994 sa muzikanti vrátili na scénu a vydali album Long Road Out of Eden (2007).

 

Medzi ich ďalšie známe single patria napríklad aj Best of My Love, One of These Nights, Lyin' Eyes, Take It to the Limit, New Kid in Town či Heartache Tonight. Eagles patria medzi najúspešnejšie kapely na svete, predali viac ako 150 miliónov kópií nahrávok.

 

Dvojtýždenník Rolling Stone zaradil Hotel California na 37. miesto v rebríčku 500 najlepších albumov všetkých čias a v roku 2004 kapelu tento magazín zaradil na 75. priečku rebríčka 100 najlepších interpretov všetkých čias.

 

Šesťnásobných držiteľov ceny Grammy uviedli v roku 1998 do Rock'n'rollovej siene slávy.

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies