Kanye West sa uzavrel mimosúdnu dohodu v prípade skladby New Slaves

NETKY.SK • 25 Marec 2017, 16:33 • 2 min
Kanye West sa uzavrel mimosúdnu dohodu v prípade skladby New Slaves

BRATISLAVA - Americký rapper a producent Kanye West uzavrel mimosúdnu dohodu s maďarským hudobníkom Gáborom Presserom.

slovakia

left justify in out

Ten 39-ročného interpreta vlani v máji zažaloval za to, že tretina skladby New Slaves z jeho albumu Yeezus (2013) je neautorizovanou kópiou piesne Gyöngyhajú lány (v češtine známa ako Dívka s perlami ve vlasech od Aleša Brichtu, pozn. SITA), ktorú v roku 1969 nahral s kapelou Omega. Od rodáka z Atlanty požadoval odškodné 2,5 milióna dolárov (v prepočte probližne 2,3 milióna eur). Šesťdesiatosemročný muzikant v žalobe uviedol, že netušil o Westovom použití jeho piesne. Jeho právnik sa mu údajne ozval až po rozbehnutí marketingovej kampane, keď mu napísal, že by sa s ním chceli čo najskôr dohodnúť. Potom mu poslal šek na 10-tisíc dolárov a trval na tom, aby im poskytol povolenie. Presser však údajne šek nikdy nepoužil. Žalobe tiež čelila spoločnosť Sony/ATV Music Publishing. 

Podľa informácií portálu Page Six sa West a Presser dohodli v pondelok 20. marca. Ako uviedol jeho nemenovaný zdroj blízky situácii, dvojica svoj problém vyriešila v priateľskom duchu. Podmienky dohody však nie sú známe. Právnici oboch hudobníkov sa k mimosúdnej dohode nevyjadrili. 

Kanye Omari West odštartoval hudobnú kariéru v roku 1996, keď ako producent spolupracoval s rapperom Gravom. Známym sa však stal až v roku 2001, keď sa podieľal na albume The Blueprint rappera Jay Z. Debutovú štúdiovku The College Dropout vydal v roku 2004. Nasledovali nahrávky Late Registration (2005), Graduation (2007), 808s & Heartbreak (2008), My Beautiful Dark Twisted Fantasy (2010), Yeezus (2013) a The Life Of Pablo (2016). S Jay Z okrem toho nahral album Watch The Throne (2011). So všetkými štúdiovkami okrem The College Dropout dobyl americký rebríček Billboard 200. Na konte má 21 cien Grammy. 


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katka Štefunková

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona