Kanye West čelí žalobe za plagiátorstvo od maďarského hudobníka

NETKY.SK • 24 Máj 2016, 09:45 • 2 min
Kanye West čelí žalobe za plagiátorstvo od maďarského hudobníka

LOS ANGELES - Maďarský hudobník Gábor Presser zažaloval amerického rappera a producenta Kanyeho Westa za údajné plagiátorstvo.

slovakia

left justify in out

V žalobe, ktorú podal v piatok na súde v New Yorku, uviedol, že tretina Westovej skladby New Slaves z albumu Yeezus (2013) je neautorizovaná kópia jeho piesne Gyöngyhajú lány (v češtine známa ako Dívka s perlami ve vlasech od Aleša Brichtu, pozn. SITA). Tú v roku 1969 nahrala kapela Omega, ktorej bol Presser v tom čase členom. Za porušenie autorského práva súdnou cestou požaduje odškodné 2,5 milióna dolárov (v prepočte približne 2,2 milióna eur).

 

Kanye West  - New Slaves

 

 

Omega - Gyöngyhajú lány

 

 

Šesťdesiatsedemročný muzikant v žalobe uviedol, že netušil o Westovom použití jeho piesne. Právnik 38-ročného interpreta sa mu údajne ozval až po rozbehnutí marketingovej kampane, keď mu napísal, že by sa s ním chceli čo najskôr dohodnúť. Potom mu poslal šek na 10-tisíc dolárov a trval na tom, aby im poskytol povolenie. Presser však údajne šek nikdy nepoužil. "Kanye West vedome a úmyselne zneužil žalobcovu skladbu," uvádza v žalobe a dodáva, že s ním druhá strana odmietla férovo jednať. Westovi zástupcovia, ako aj právnici spoločnosti Sony/ATV Music Publishing, ktorá je tiež obžalovaná, sa k situácii zatiaľ nevyjadrili.

 

Kanye Omari West odštartoval hudobnú kariéru v roku 1996, keď ako producent spolupracoval s rapperom Gravom. Známym sa však stal až v roku 2001, keď sa podieľal na albume The Blueprint od Jay Z. Debutovú štúdiovku The College Dropout vydal v roku 2004. Nasledovali nahrávky Late Registration (2005), Graduation (2007), 808s & Heartbreak (2008), My Beautiful Dark Twisted Fantasy (2010), Yeezus (2013) a The Life Of Pablo (2016). So spomínaným Jay Z okrem toho nahral album Watch The Throne (2011). So všetkými štúdiovkami okrem The College Dropout dobyl americký rebríček Billboard 200. Medzi najväčšie hity 21-násobného držiteľa Grammy patria skladby Jesus Walks, Gold Digger (feat. Jamie Foxx), Diamonds From Sierra Leone, Stronger, Love Lockdown, Heartless alebo All Of The Lights (feat. Rihanna).

 

Gábor Presser sa podieľal na prvých albumoch spomínanej kapely Omega. V roku 1971 založil skupinu Locomotiv GT, s ktorou sa mu podarilo uspieť aj v západnej Európe či v USA. Neskôr sa vydal na sólovú dráhu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies