Kansas sa stal prvým štátom, ktorý zakázal interrupcie v druhom trimestri

NETKY.SK • 8 Apríl 2015, 09:49 • 2 min
Kansas sa stal prvým štátom, ktorý zakázal interrupcie v druhom trimestri

TOPEKA - Americký štát Kansas sa stal prvým štátom USA, ktorý zakázal bežne praktikované interrupcie v druhom trimestri tehotenstva. Informovala o tom dnes agentúra AP.

slovakia

left justify in out

Republikánsky guvernér Kansasu Sam Brownback, ktorý je veľkým kritikom interrupcií ako takých, podpísal návrh príslušného zákona v utorok. Kontroverzná právna norma ale nadobudne platnosť až 1. júla tohto roku.

 

Návrh zákona pre Kansas vypracovala najväčšia protiinterupčná lobistická skupina v USA s názvom Národný výbor práva na život (NRLC). Autori legislatívy veria, že sa Kansas stane v tomto smere príkladom aj pre ostatné americké štáty. Podobné návrhy boli predložené už aj v štátoch Missouri, Oklahoma a Južná Karolína.

 

"Tento zákon má moc zmeniť podobu interrupčnej politiky v Spojených štátoch amerických," uviedla v stanovisku prezidentka NRLC Carol Tobiasová.

 

Stúpenci práva na možnosť voľby pre tehotné ženy zvažujú, že právnu normu napadnú súdnou cestou. Zákon zakazujúci dilatáciu a následné odstránenie plodu má totiž podľa nich viaceré legislatívne slabé miesta.

 

Zakazuje napríklad niektoré interrupčné zákroky skôr, než je plod schopný prežiť mimo maternice, a nezahŕňa výnimky berúce do úvahy duševné zdravie tehotnej ženy.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies