Kaník zakladá názorovú platformu SDKÚ, chce sa ohradiť voči Frešovmu konaniu

NETKY.SK • 21 Máj 2015, 10:13 • 2 min
Kaník zakladá názorovú platformu SDKÚ, chce sa ohradiť voči Frešovmu konaniu

BRATISLAVA - Ľudovít Kaník zakladá v rámci SDKÚ-DS názorovú platformu. Tá by sa mala ohradiť voči rozhodnutiam a konaniu predsedu strany Pavla Freša. TASR to potvrdil Kaník, ktorý sa naposledy nezhodol s Frešom v otázke nominácie Karola Mitríka na šéfa Najvyššieho kontrolného úradu (NKÚ) SR. V názorovej platforme by sa mali objaviť členovia SDKÚ-DS zo všetkých krajov.

slovakia

left justify in out

Kaník by tiež chcel, aby čo najskôr zasadla Ústredná rada SDKÚ-DS a jasne povedala, či schvaľuje Frešovo konanie v prípade voľby šéfa NKÚ, alebo nie. Ústredná rada by podľa Kaníka mala teda čo najskôr, ešte v priebehu júna, rozhodnúť o tom, čo bude ďalej s SDKÚ-DS.

 

"Musíme konať rýchlo. Ústredná rada by mala buď odobriť a pochváliť konanie Pavla Freša a prihlásiť sa k tomu, že SDKÚ je odteraz pomocná strana Smeru, alebo jednoznačne odmietnuť Frešov postup," povedal pre TASR Kaník.

 

Mitrík bol zvolený v NR SR 82 hlasmi, podľa Kaníka je to kandidát Smeru-SD. Kaník nevylúčil, že za Mitríkovou nomináciou a zvolením je dohoda Freša s premiérom Robertom Ficom (Smer-SD). Práve predseda vlády v minulosti označil Mitríka za dobrého kandidáta.

 

Kaník tvrdí, že Frešo konal v príkrom rozpore s názorom väčšiny členov SDKÚ-DS. Z viacerých regiónov sa už ozývajú kritické hlasy voči Frešovi. Rozhodnutie a vyjadrenia Pavla Freša nereprezentujú podľa Kaníka názory strany.

 

Poslanec vidí pre SDKÚ-DS a jej voličov miesto ešte v budúcoročných parlamentných voľbách. Chce urobiť všetko pre to, aby voliči SDKÚ-DS mali koho voliť. O svojom odchode z SDKÚ-DS nehovorí. Nepovedal ani to, či vyzve na odchod Freša. Už nedávno však potvrdil, že ak by ho regióny navrhli, kandidoval by za volebného lídra strany.

Frešo po Mitríkovom zvolení povedal, že je hrdý na jeho nomináciu. Je presvedčený, že NKÚ má dobrého nového šéfa. Odmieta vyjadrenia o dohode so Smerom-SD. V súvislosti s odmietavým postojom Kaníka povedal, že Prezídium SDKÚ-DS Mitríkovu nomináciu odobrilo takmer jednohlasne, proti bol len Kaník. Frešo avizoval, že keď je proti len Kaník, tak si to "doma" vyriešia.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona