Kaník: Vláda si vylepšuje štatistiky nezamestnanosti

NETKY.SK • 8 Október 2013, 18:11 • 2 min
Kaník: Vláda si vylepšuje štatistiky nezamestnanosti

BRATISLAVA - Vláda podľa poslanca za SDKÚ-DS Ľudovíta Kaníka umelo vylepšuje štatistiky nezamestnanosti. Poukázal na to, že ľudia na aktivačných či dobrovoľníckych prácach sú od júna vyraďovaní z evidencie disponibilných nezamestnaných.

slovakia

left justify in out

"To znamená z tých nezamestnaných, ktorí sú schopní nastúpiť do práce a vníma ich de facto, ako keby zamestnaní boli," skonštatoval Kaník. Podľa neho bolo takto preradených v júni 5,5 tis. ľudí, v júli 8 tisíc a v auguste tento počet presiahol 10 tisíc ľudí.

"O tento počet nezamestnaných si vláda umelo vylepšila svoje bilancie, aby bola pekná pred verejnosťou, aby mohla sa tváriť, že nezamestnanosť klesá rýchlejšie, ako je skutočný stav," povedal Kaník s tým, že súčasná vláda imituje hospodársku politiku a len sa tvári, že má riešenia. "Jednoducho sa rozhodli začať počítať nezamestnanosť iným spôsobom," skonštatoval poslanec za SDKÚ-DS. Ako pokračoval, aktivačné práce zavádzal za svojho ministrovania ako sociálnu prácu. Ich filozofia bola v tom, že nezamestnaný, ktorý nemal prácu a poberal sociálne dávky, by mal niečo urobiť pre obec, v ktorej žije. Takáto osoba, ktorá je na aktivačných prácach, nemôže byť podľa Kaníka vnímaná inak ako nezamestnaná.

Ústrediu práce, sociálnych vecí a rodiny SR sa javia "nové dôkazy o manipulácii so štatistikami nezamestnanosti skôr ako bizarný pokus o zviditeľnenie sa v predvolebnom čase". Pre ústredie práce je prekvapením, že Kaník prichádza s témou, ktorá prešla diskusiou v polovici júla tohto roku, po tom, ako ústredie práce na tlačovej konferencii zverejnilo štatistiky evidovanej nezamestnanosti za jún, vrátane zmeny výpočtu nedisponibilných uchádzačov o zamestnanie. Mesačné štatistiky sú zverejnené na webovej stránke ústredia a sú k dispozícii pre širokú verejnosť a zmenu výpočtu nedisponibilných uchádzačov v nich (pri mesačnom porovnaní) jasne vidno, uvádza sa ďalej v stanovisku ústredia.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies