Kaník: Vláda robí z obetí ešte väčšie obete

NETKY.SK • 14 August 2013, 12:34 • 2 min
Kaník: Vláda robí z obetí ešte väčšie obete

BRATISLAVA - Vláda podľa slov poslanca za SDKÚ-DS Ľudovíta Kaníka neúčinnými riešeniami pri odstraňovaní čiernych stavieb na cudzích pozemkoch robí z obetí ešte väčšie obete.

slovakia

left justify in out

"Riešenia, ktoré vláda prináša, sú absolútne neúčinné. Zameriavajú sa na bežných stavebníkov, ktorí z nejakého dôvodu majú problémy či už s úradníkmi alebo pri výstavbe bežného domu. Zodpovednosť sa snažia preniesť na vlastníkov pozemkov v prípade, že sa jedná o čiernu stavbu na cudzom pozemku. To znamená na ľudí, ktorí sú obeťami. Tento zákon tak z obetí robí ešte väčšie obete," povedal dnes pred novinármi Kaník. 

Zdôraznil, že najväčším problémom Slovenska sú neustále vznikajúce čierne stavby na cudzích pozemkoch, s čím sa musí čo najskôr definitívne skoncovať. "Preto opakovane predkladám návrh zákona, ktorý by zásadným spôsobom zastavil rozširovanie čiernych stavieb. Na tento problém sme upozornili už pred rokom, priniesli riešenie, predložili návrh novely, ktorá bola zamietnutá. Odvtedy sa na Slovensku postavili stovky čiernych stavieb na cudzích pozemkoch," konštatoval Kaník. 

Poslanec za SDKÚ-DS navrhuje, že ak začne vznikať čierna stavba na cudzom pozemku a vlastník pozemku to oznámi stavebnému úradu, tak vo veľmi krátkom čase autoritou štátu a prostriedkami štátu musí byť táto stavba odstránená a následne sa budú náklady na odstránenie stavby vymáhať od stavebníka, ktorý stavbu zhotovil. "Keďže mnohokrát ide o skupiny osôb, od ktorých nie je možné vymôcť v priestupkovom konaní žiadne pokuty, lebo nemajú žiadny majetok, súvisí s tým novela priestupkového zákona, ktorú som predložil do parlamentu. Tá zavádza povinnosť odpracovať si pokuty a škody spôsobené takýmito skupinami ľudí, ak nemajú na zaplatenie pokuty," dodal. 

Až keď sa zastaví budovanie nových čiernych stavieb na cudzích pozemkoch, môže podľa poslanca za SDKÚ-DS štát pristúpiť k tomu, aby začal riešiť problémy, ktoré vznikli za ostatných 60 rokov. "Štát vlastným pričinením spôsobil, že Slovensko je zaplienené čiernymi stavbami na cudzích pozemkoch," konštatoval Kaník. V roku 1950 podľa jeho slov štát vyňal z právneho systému zásadu, ktorá platí vo väčšine civilizovaných krajín, podľa ktorej čo je na pozemku, patrí majiteľovi pozemku. Vysporiadanie sa s problémom čiernych stavieb bude podľa Kaníka behom na dlhé trate.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies