Kaník: Utečenecká kríza si vyžaduje dôslednú ochranu hraníc EÚ

NETKY.SK • 6 September 2015, 10:01 • 2 min
Kaník: Utečenecká kríza si vyžaduje dôslednú ochranu hraníc EÚ

BRATISLAVA - Utečenecká kríza si vyžaduje dôslednú ochranu hraníc Európskej únie (EÚ) so všetkými silami, ktoré sú na to potrebné.

slovakia

left justify in out

Tvrdí to poslanec Národnej rady SR Ľudovít Kaník (SDKÚ-DS), podľa ktorého má v súčasnosti schengenský priestor vážne trhliny a je nefunkčný.

 

"Vonkajšie hranice EÚ majú byť uzavreté pre ľudí, ktorí nemajú oprávnenie na vstup, to sa však nedeje. Ak chceme udržať Schengen a vôbec Európu ako spoločenstvo, treba to okamžite zmeniť," konštatuje Kaník. Navrhuje preto, aby sa utečenci civilizovaným spôsobom zachytávali priamo na hraniciach EÚ a umiestnili do záchytných táborov. Tu by následne mal prebiehať azylový proces a až do jeho ukončenia by nemali byť ďalej za hranice vpúšťaní migranti, ktorí na to nemajú právo. "To sú základné veci, ktoré môžu zastaviť túto inváziu," tvrdí Kaník.

 

Zároveň podotýka, že už teraz je na území Európy množstvo utečencov a mnoho z nich sa nachádza v neľudských podmienkach. "Treba im urýchlene poskytnúť pomoc a taktiež zrýchliť azylovú procedúru," dopĺňa poslanec. Na základe nej by sa mali oddeliť ľudia, ktorí sú prenasledovaní, ušli pred vojnou a sú v ohrození života, od ekonomických migrantov, ktorí v Európe hľadajú len lepšie miesto pre život. Podľa Kaníka by mali byť ekonomickí migranti vrátení späť do krajín, odkiaľ pochádzajú.

 

"Pokiaľ nepristúpime k jednoduchým, racionálnym a razantným opatreniam, tak o chvíľu sa EÚ a jej sociálne a ekonomické systémy rozpadnú, a to je vec, ktorá nikomu nepomôže, ale všetkým uškodí," podotkol. Horizont riešení utečeneckej krízy priamo v krajinách, odkiaľ migranti odchádzajú, vidí zhruba na päť až 20 rokov. Podľa Kaníka je to však dlhý čas a EÚ nemôže toľko čakať. Za nereálne považuje aj myšlienky vytvorenia bezpečných zón v Afrike a Ázii, pretože by si to žiadalo masívne nasadenie vojsk. "To je vec, ktorá patrí do ríše utópií. Treba sa držať skôr racionálnych opatrení," dodáva.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies