Kaník stiahol ústavný zákon o ochrane starobných penzií

NETKY.SK • 1 Apríl 2014, 19:41 • 2 min
Kaník stiahol ústavný zákon o ochrane starobných penzií

BRATISLAVA - Poslanec Ľudovít Kaník (SDKÚ-DS) stiahol z rokovania schôdze návrh ústavného zákona o ochrane starobných dôchodkov.

slovakia

left justify in out

Urobil tak po ukončení rozpravy ako jeden z predkladateľov legislatívneho návrhu, ktorý do parlamentu predložili poslanci za SDKÚ-DS, KDH, SaS a OĽaNO. Podľa Kaníka sa tak vytvorí priestor na to, aby takýto návrh ústavného zákona predložil do parlamentu sociálny výbor. 

 

V rozprave poslanec Kaník uviedol, že ak parlament schváli opozičný návrh ústavného zákona, žiadna budúca vláda už nebude môcť podľahnúť pokušeniu siahnuť na peniaze v druhom dôchodkovom pilieri. Podľa predloženého návrhu by sa mala príspevková sadzba do druhého piliera od roku 2017 do roku 2024 postupne zvyšovať zo súčasných 4 % hrubej mzdy na najmenej 6 % hrubej mzdy. Poslanec Kaník upozornil na to, že takéto ustanovenie už v súčasnosti obsahuje zákon o starobnom dôchodkovom sporení. "Ústavný zákon zabezpečí, že sa nikdy nevráti na stôl snaha znížiť túto sadzbu," povedal poslanec za SDKÚ-DS. 

 

Návrh ústavného zákona podľa Kaníka obsahuje len tie body, na ktorých bola zhoda. Upozornil na to, že o návrhu ústavného zákona politické strany debatujú už takmer dva roky. "Je to dobrý návrh z hľadiska toho, čo je možné," povedal Kaník o prerokovávanom legislatívnom návrhu. Jedinou stranou, ktorá nepodporila návrh ústavného zákona, je strana Most-Híd. Tá totiž požaduje zvýšenie príspevkovej sadzby do druhého piliera späť na pôvodných 9 % z hrubej mzdy. Podľa Kaníka je však takáto požiadavka v súčasnosti nesplniteľná, keďže strana Smer-SD takúto úvahu zásadne odmieta. 

 

Poslanec József Nagy (Most-Híd) však návrh ústavného zákona nepovažuje za racionálny, keďže nemá podporu strany Smer-SD. "Nie je tu žiadna dohoda," povedal. Upozornil na to, že nie je rozdiel medzi tým, či sa sporiteľovi vezme polovica úspor alebo celé penzijné úspory. Ak podľa neho opozícia posvätí zníženie príspevkov do druhého piliera vykonané pred dvoma rokmi, tak príde o svoj morálny argument. "Keby ste sa aj vy pridali, tak Smer to aj tak nepodporí," povedal poslancom za stranu Most-Híd poslanec Július Brocka (KDH).

 

Smer je podľa Brocku nastavený na zrušenie druhého dôchodkového piliera. Vláda totiž podľa neho nemá peniaze na financovanie vyplácania dôchodkov zo štátneho, priebežného piliera. "Situácia v Sociálnej poisťovni sa z roka na rok zhoršuje," tvrdí Brocka. Štát totiž podľa Brocku každoročne Sociálnej poisťovni finančne pomáha. Prijatie predloženého návrhu ústavného zákona je podľa Brocku v záujme 1,5 milióna sporiteľov v druhom dôchodkovom pilieri, ako aj tých, ktorí v tomto systéme nie sú. Ak sa totiž podľa poslanca za KDH zruší druhý dôchodkový pilier, negatívne to postihne všetkých občanov na Slovensku. 

 

Šéf parlamentného sociálneho výboru Ján Podmanický (Smer-SD) odmieta tvrdenia Brocku o tom, že Smer chce zrušiť druhý pilier. "Keby sme chceli zrušiť druhý pilier, urobili by sme to v lete 2012," povedal. Podľa neho preto netreba ľudí strašiť rušením druhého piliera. Prijatie ústavného zákona k dôchodkovému systému považuje Podmanický za dobrú vec. Opozičný návrh je však podľa neho predčasný, lebo sa treba pokúsiť aj o dohodu so stranou Most-Híd. "Ja osobne by som však netrval na podmienke, že sa musí pripojiť aj Most-Híd," dodal. 

 

Poslanec Dušan Muňko (Smer-SD) upozornil na to, že pri určovaní sadzby do druhého piliera je potrebné urobiť seriózne prepočty. "Treba prerátať, čo unesie slovenská ekonomika a čo nám umožní ekonomika do toho dať," uviedol k druhému dôchodkovému pilieru. To, že sa v roku 2004 nastavila pre kapitalizačný pilier deväťpercentná príspevková sadzba, považuje Muňko za chybu. Opozícia podľa poslankyne Jany Vaľovej (Smer-SD) nechce riešiť ochranu dôchodkov. "Je to len populistické politikárčenie," povedala. 

 

Krátko po 19:00 predsedajúca schôdze Jana Laššáková (Smer-SD) ukončila 9. rokovací deň 33. schôdze Národnej rady SR. V stredu od 09:00 začnú poslanci rokovať o návrhu opozičných poslancov Ľudovíta Kaníka a Viliama Novotného na novelizáciu zákona o pomoci v hmotnej núdzi. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies