Kaník: Smer chce využiť KDH, v ústave treba riešiť ochranu dôchodkov

NETKY.SK • 27 Február 2014, 10:55 • 2 min
Kaník: Smer chce využiť KDH, v ústave treba riešiť ochranu dôchodkov

BRATISLAVA - Ambícia vládneho Smeru-SD a opozičného KDH dohodnúť sa na zmenách v Ústave SR s cieľom prijať závažné zmeny v justícii a zakotviť definíciu manželstva sú len divadielkom a predvolebnou hrou vládnej strany. Tvrdí to poslanec opozičnej SDKÚ-DS Ľudovít Kaník, ktorý by chcel do balíka ústavných zmien dostať aj ochranu dôchodkov.

slovakia

left justify in out

Návrh ústavného zákona je pripravený predložiť do Národnej rady (NR) SR v piatok (28.2.), plénum sa ním bude musieť zaoberať na najbližšej marcovej schôdzi. Kaník chce takto dosiahnuť, aby sa odvod zamestnancov do druhého piliera zvýšil zo súčasných štyri na šesť percent hrubej mzdy. Obsahom právnej normy je tiež ústavné zakotvenie nadviazania dôchodkového veku na strednú dĺžku života tak, ako je to teraz stanovené v zákone o sociálnom poistení.

      

"Návrh bol dohodnutý, napísaný a je pripravený, Smer-SD teraz mlčí a chce od toho zrejme odskočiť. Vládna strana využíva to, že stredopravé strany sa snažia posilniť pozíciu rodín," povedal Kaník pre TASR.
      

Ešte vo februári 2013 Smer-SD po rokovaní s opozičnými stranami informoval, že chce prostredníctvom ústavného zákona zachovať súčasné nastavenie dôchodkového systému. Pravica to vtedy odmietla s tým, že je to málo. Kaník pred rokom povedal, že chce obhajovať záujmy občanov, ktorí si želajú, aby im do 2. piliera išli čo najvyššie príspevky štátu a aby bol 1. pilier udržateľný aj počas nasledujúcich rokov. "Tu naozaj musíme byť nadstranícky, dokázať vidieť túto úlohu štátnicky a pozrieť sa 20 rokov dopredu," dodal.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies