Kaník: SDKÚ potrebuje nový tím ľudí

NETKY.SK • 20 Jún 2014, 16:06 • 2 min
Kaník: SDKÚ potrebuje nový tím ľudí

BRATISLAVA – SDKÚ-DS podľa poslanca NR SR Ľudovíta Kaníka potrebuje vyskladať nový tím ľudí. Ako povedal dnes pre agentúru SITA, SDKÚ-DS nemôže stavať len na ľuďoch, ktorí sú dnes v NR SR a ktorí vo verejnosti nezarezonovali.

slovakia

left justify in out

„Nedá sa stavať na takých, ktorí nepodali žiadny návrh zákona, nevystupovali v parlamente. Každého povinnosťou je bojovať, prinášať témy, dávať návrhy zákonov,“ uviedol. Kaník vidí v strane ľudí, ktorí nie sú známi mimo svojho regiónu, ale v komunálnej politike bojujú za presadenie správnych vecí, sú mladí a zaslúžili by si miesto vo vedení strany. „Musíme sa o nich oprieť. Musíme zvoliť lídra, ktorý poženie stranu k aktivite a sám bude mimoriadne aktívny,“ zdôraznil.

 

Kaník tvrdí, že často dostáva teraz otázku, či bude kandidovať na predsedu strany na mimoriadnom kongrese, ktorý má byť v septembri. „Momentálne je však pre mňa kľúčové rozmýšľať tak, aby som bol aktívnou súčasťou tímu, ktorý dokáže SDKÚ znovu vrátiť k dôvere, ktorú kedysi mala. Som presvedčený, že sa to môže podariť. Chcem byť súčasťou tímu, ktorý stranu vráti na výslnie,“ vyhlásil. 

 

Podľa Kaníka problém súčasného postavenia SDKÚ-DS má korene ešte v predvolebnej kampani v roku 2006, keď úspešná strana, ktorou SDKÚ bola ako nositeľka kľúčových reforiem, začala sama o sebe pochybovať. „Začala pochybovať, že reformy sú dobré, či nie sú príliš tvrdé, čo bola rétorika Roberta Fica. Naši predstavitelia začali ospravedlňovať reformy. Z defenzívnej pozície vysvetľovali, že reformy sú problematické, ale v budúcnosti prinesú efekt. To nebola pravda. Oni prinášali efekt už vtedy,“ uviedol. Podľa neho však strana, ktorá pochybuje sama o sebe, má zarobené na problém. „Práve to sa s nami nieslo ďalej. Napríklad v nevýraznej opozičnej politike za prvej Ficovej vlády,“ dodal. 

 

SDKÚ-DS sa musí podľa Kaníka vrátiť ku koreňom. „Nie je pravda, že SDKÚ dnes len reaguje na témy iných strán. Skôr ostatné strany si osvojili témy, ktoré priniesla a realizovala SDKÚ. Rovná daň, celá ekonomika, ktorá stojí na podpore podnikateľského prostredia, druhý dôchodkový pilier. To sú témy, ktoré sú dnes vlastné všetkým stranám,“ povedal s tým, že možno to vyvoláva dojem, ako keby SDKÚ-DS reagovala na iných a očakáva sa, že prinesie niečo nové. Podľa Kaníka problémom jeho straníckych kolegov je, že sa bránia opakovaniu starých právd, ktoré presadili v rokoch 2002 – 2006. Priznáva však, že treba prinášať aj nové výzvy. „K tomu treba mať víziu nových riešení, ktoré budú nadstavbou. To dnes SDKÚ nemá. A tiež tímovú jednotu pri presadzovaní týchto vecí,“ zdôraznil. 

 

Kaník je presvedčený, že dobrá strana nie je o zakladateľovi. „Ak stojí na ideách, je za obhajobu ľudí, ktorí sa živia prácou, platia dane, tak taká strana má zmysel a je jedno, kto ju bude viesť,“ povedal. Podľa neho ak je dnes nespokojnosť, ako vyzerá dnes strana, tak je nespokojnosť s ľuďmi, ktorí ju vedú. „Ľudia však odídu, strana zostáva. Zakladanie nových strán vedie spoločnosť len do väčšieho chaosu. Sú postavené na sympatiách k osobám, nie myšlienkam,“ povedal. 

 

Mimoriadny kongres SDKÚ-DS sa mal pôvodne konať 28. júna. Pavol Frešo ho však zvolal na 27. septembra. Zmenu termínu Frešo zdôvodňuje kvalitnou prípravou. Jozef Mikuš sa vo štvrtok vzdal funkcie podpredsedu SDKÚ-DS. Ostatní traja podpredsedovia zatiaľ vo funkciách zostávajú. Dôvodom Mikuša je rozhodnutie Pavla Freša odložiť uskutočnenie kongresu na september 2014, čo je vážnym zásahom do prebiehajúcej diskusie.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies