Kaník: SDKÚ-DS iniciuje zbierku na pamätník Golianovi a Viestovi

NETKY.SK • 31 August 2014, 13:18 • 2 min
Kaník: SDKÚ-DS iniciuje zbierku na pamätník Golianovi a Viestovi

BANSKÁ BYSTRICA - Slovenská demokratická a kresťanská únia-Demokratická strana (SDKÚ-DS) v krátkom čase iniciuje verejnú zbierku na vybudovanie dôstojného pamätníka povstaleckým generálom Jánovi Golianovi a Rudolfovi Viestovi.

slovakia

left justify in out

Pre agentúru SITA to uviedol predseda poslaneckého klubu tejto strany v Národnej rade SR Ľudovít Kaník s tým, že zároveň vyzýva vládu, aby vybudovanie takéhoto pamätníka podporila. „Zdá sa nám krajne nedôstojné, aby takíto významní ľudia, ktorí viedli povstaleckú armádu, ktorá bola rozhodujúcou silou Slovenského národného povstania, nemali dôstojný pamätník. Boli desiatky rokov zaznávaní a komunisti sa ich snažili vygumovať z dejín. Aj malý pamätníček vo Zvolene sa objavil až pri 50. výročí SNP,“ uviedol Kaník. Podľa jeho informácií je ďalší pamätník, respektíve pamätná tabuľa Golianovi a Viestovi už len v Pohronskom Bukovci, kde ich nacisti začiatkom novembra 1944 zajali. „To sú naozaj len veľmi symbolické a zďaleka nie ich veľkosti a významu adekvátne pamätníky,“ povedal Kaník.


Monumentálny pamätník vojenským veliteľom povstania Golianovi a Viestovi by podľa Kaníka mal stáť v Banskej Bystrici, jeho výstavba by však nemala zostať len na pleciach tamojšej mestskej samosprávy, keďže ide zo celonárodnú záležitosť. „Hrdý národ si pripomína svojich vodcov. Viesť slovenský národ do boja proti fašistickej presile, bojovať za slobodu a demokraciu, je skutok hodný obdivu a títo ľudia si zaslúžia za to významné pamätníky aspoň 70 rokov po SNP,“ dodal Kaník.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona