Kaník: Protiteroristický balík zasiahol do základných hodnôt

NETKY.SK • 15 December 2015, 13:12 • 2 min
Kaník: Protiteroristický balík zasiahol do základných hodnôt

BRATISLAVA - Schválený balík protiteroristickej legislatívy významne zasiahol do niekoľkých základných hodnôt. Vyhlásil to dnes na tlačovej konferencii nezaradený poslanec NR SR Ľudovít Kaník s tým, že za základné hodnoty považuje najmä slobodu, demokraciu, spravodlivosť a vlastenectvo.

slovakia

left justify in out

"Tri z týchto hodnôt boli výrazne dotknuté. V prvom rade bola zasiahnutá sloboda, ktorá nie je automatická. Preto treba byť veľmi opatrný pri zásahu do občianskych slobôd najmä tým, že sa rozšírila možnosť zadržať občana len na základe podozrenia," povedal Kaník s dôvetkom, že balík zasiahol aj hodnotu spravodlivosti a demokracie.

 

Podľa jeho slov sú isté zásahy do osobných slobôd možné len pri istom stupni ohrozenia krajiny, čo u nás nie je. Navyše, mali by byť schválené len ako dočasné opatrenie a po uplynutí lehoty by sa všetko vrátilo do pôvodného stavu. "Slovensko nepotrebuje viac policajtov, ale ich lepšie vybavenie, lepší výcvik a lepšie platy pre policajtov," myslí si.

 

Plukovník vo výslužbe, bývalý krajský policajný riaditeľ v Nitre Pavel Šrámek, tvrdí, že nakoľko ide o zásah do základných ľudských práv, nie je dobré, ak sú takéto zmeny ušité horúcou ihlou. "Je nevyhnutné vytvoriť aj systém kontroly. Keď na jednej strane pridáme právomoci, na strane druhej je potrebné zvýšiť kontrolu, aby bol systém vyvážený," odkázal kandidát strany Demokrati Slovenska - Ľudo Kaník.

 

Bývalý náčelník mestskej polície v Spišskej Novej Vsi a expert Kaníkovej strany pre oblasť bezpečnosti Ján Vitko upozornil, že teroristické skupiny potrebujú pre svoju činnosť financie. Preto je bez zásahov do ľudských práv možné zaviesť ekonomické sankcie voči subjektom, ktoré s teroristami obchodujú. "To sa doteraz nestalo, Slovensko však môže iniciovať takúto diskusiu," dodal.

 

Poslanci Národnej rady SR schválili 9. decembra novelu Trestného zákona, ako aj zmeny ďalších právnych predpisov, ktoré prinášajú polícii, prokuratúre, súdom a tajným službám rad oprávnení v boji proti terorizmu. Antiteroristický balíček vznikol expresne po sérii teroristických útokov v Paríži. Okrem neho vláda Roberta Fica (Smer-SD) presadila v parlamente za pomoci opozičnej strany Most-Híd aj novelu Ústavy SR, ktorá umožňuje, aby pri trestných činoch terorizmu mohla polícia osobu zadržať až na 96 hodín, namiesto súčasných 48.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies