Kaník: Po prezidentských voľbách na SDKÚ doľahla skepsa

NETKY.SK • 19 Máj 2014, 14:40 • 2 min
Kaník: Po prezidentských voľbách na SDKÚ doľahla skepsa

BRATISLAVA - Po prezidentských voľbách podľa poslanca Národnej rady SR Ľudovíta Kaníka akoby na SDKÚ-DS doľahla skepsa.

slovakia

left justify in out

Ako povedal Kaník dnes pre agentúru SITA, cíti útlm aktivity. „To treba zvrátiť. SDKÚ-DS má svoj jasný hodnotový základ, na ktorom stojí a to je pre stranu kľúčové. Musí byť viac aktívna, prichádzať s novými témami, tlačiť odvážne riešenia,“ povedal s tým, že on sa o to snaží a bude aj naďalej, či už v rómskej problematike, reforme dôchodkového systému, justičnej či hospodárskeho rastu. „To sú kľúčové témy, okolo ktorých sa točí politická debata. Tlačme dopredu tieto veci. Musíme zaujímať jasné stanoviská. Treba ľudí presvedčiť, že sme dobrými nositeľmi týchto tém,“ zdôraznil. Podľa Kaníka v SDKÚ-DS by sa určite mali snažiť čo najviac spolupracovať so všetkými opozičnými stranami na témach, ktoré ich spájajú. „V mnohých témach máme blízke názory s SaS, OĽaNO. Mali by sme posilňovať spoluprácu v opozícii,“ dodal.

 

Presne pred dvoma rokmi bol za predsedu strany zvolený Pavol Frešo. „Frešo preberal stranu v neľahkej pozícii. Je pravda, že mnohí do neho vkladali veľké nádeje. Podarilo sa stranu stabilizovať, stabilizovať jej preferencie,“ konštatoval Kaník s tým, že väčšinou sa preferencie hýbali v rozpätí 7 – 9 percent. „S tým však nemôžeme byť spokojní. Ambícia musí byť väčšia,“ povedal. 

 

Kaník vidí viaceré problémy, ktoré nastali za posledné dva roky. „Frešo sa snažil dlhodobo udržiavať kompromis s tými poslancami, ktorí odišli, teda s Luciou Žitňanskou a Miroslavom Beblavým. Aj zo súčasného pohľadu sa ukázalo, že tento prístup nebol správny, lebo cenou za to boli nemastné, neslané kompromisy,“ vyhlásil Kaník. Podľa neho táto dvojica poslancov stále vytvárala pocit, že nie je niečo v strane v poriadku. „To, že Žitňanská sa stala predsedníčkou poslaneckého klubu, sa väčšine najskôr zdalo ako dobrý krok, v reáli sa ukázalo, že o to nemá záujem. Strana prestala byť aktívna. Nerobila aktívnu politickú prácu. Brzdili sa témy, ktoré existovali, neprinášali sa nové,“ uviedol

 

Problémom podľa Kaníka bola Ľudová platforma, kde samotný problém nebol tento projekt, ale to, akým spôsobom začal fungovať. „Zostalo to len v takej formálnej rovine a nepriniesol zvýšenú aktivitu a tlak na vládnu stranu. SDKÚ-DS bola skôr brzdená od spoluplatformistov a nedostalo sa jej plnej podpory, aj keď ona ju dávala,“ povedal Kaník. Podľa neho SDKÚ-DS dávala podporu partnerom, ale KDH a Most-Híd kooperovali s vládnou stranou. Príkladom boli regionálne voľby. „Jedine SDKÚ-DS sa snažila vytvárať alternatívu Smeru-SD. To pochovalo Ľudovú platformu,“ dodal. 

 

Posledným negatívnym krokom za dva roky Freša vo funkcii predsedu bolo podľa Kaníka vajatanie pri stanovisku k prezidentskému kandidátovi. „To bola najväčšia chyba Pavla Freša, že nakoniec úplne prekvapivo pre straníkov sa rozhodol presadiť podporu Pavla Hrušovského, ktorý nemal v očiach našich stúpencov príťažlivosť,“ dodal s tým, že chyby sa stávajú. 

 

Novým predsedom SDKÚ-DS sa stal Pavol Frešo 19. mája 2012. Vtedy porazil Luciu Žitňanskú, keď v druhom kole získal nadpolovičnú väčšinu hlasov delegátov kongresu. Freša podporilo 242 delegátov, jeho súperku 154. Neplatných bolo osem hlasov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies