Kaník: Plné rodičovské príspevky by mali dostať len tí, čo pracujú

NETKY.SK • 16 August 2013, 16:47 • 2 min
Kaník: Plné rodičovské príspevky by mali dostať len tí, čo pracujú

BANSKÁ BYSTRICA - Nárok na plnú výšku rodičovského príspevku by podľa poslanca Národnej rady SR Ľudovíta Kaníka (SDKÚ-DS) mali mať len tí rodičia, z ktorých aspoň jeden v období štyroch rokov pred narodením dieťaťa pracoval alebo študoval minimálne 270 dní. Navrhuje to v novele zákona o rodičovskom príspevku, ktorú predložil do parlamentu s tým, že rodičia, ktorí by takúto podmienku nesplnili, by mali nárok len na polovičnú výšku rodičovského príspevku.

slovakia

left justify in out

Ako ďalej Kaník informoval na dnešnej tlačovej besede, podmienku študovať alebo pracovať aspoň 270 dní za štyri roky pred narodením dieťaťa stanovuje aj jeho návrh novely zákona o príspevku pri narodení dieťaťa. Kto ju nesplní, nebude mať v prípade prijatia novely nárok na žiadny príplatok k príspevku pri narodení dieťaťa. „Ak sa príplatok a príspevok pri narodení dieťaťa zlúči do jednej dávky, ako to navrhuje vláda, potom by som túto podmienku navrhol na celú takúto zlúčenú dávku,“ dodal Kaník.

Navrhované novely majú podľa neho oddeliť zrno od pliev a ukázať, že štát má podporovať tých, čo pracujú, a nemá rovnakým spôsobom podporovať tých, ktorí sa práci vyhýbajú a dlhodobo žijú len zo sociálnych dávok. Súčasnú podobu príplatku k príspevku pri narodení dieťaťa označil za patologický jav a akcelerátor pôrodnosti sociálne slabých maloletých z rómskych osád.

Kaník dnes kritizoval aj zámer vlády riešiť takzvanú priestupkovú imunitu občanov odkázaných na sociálne dávky krátením sociálnych dávok ako pokút za priestupky. Ako pripomenul, sociálne dávky sa neposkytujú jednotlivcom, ale rodinám, preto by podľa neho bolo ich krátenie o pokutu za priestupok niektorého člena rodiny aplikovaním kolektívnej viny, čo by bolo v rozpore s ústavou. „Omnoho vhodnejšie by bolo, keby si tresty mohli vinníci odpracovať,“ dodal Kaník.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona