Kaník opäť prichádza s rómskou reformou po dohode s Pollákom

NETKY.SK • 28 Apríl 2014, 12:44 • 2 min
Kaník opäť prichádza s rómskou reformou po dohode s Pollákom

BRATISLAVA – Poslanec NR SR Ľudovít Kaník (SDKÚ-DS) predkladá do parlamentu po štvrtýkrát malú rómsku reformu. Tentokrát verí, že mu prejde, pretože sa na jej znení dohodol aj s vládnym splnomocnencom pre rómske komunity Petrom Pollákom.

slovakia

left justify in out

Ako povedal Kaník dnes pre agentúru SITA, ide o sériu zákonov, ktoré napríklad obsahujú zvýšenie podpory pracujúcich rodín s nižším príjmom, či zvýšenie rodičovského príspevku na 230 eur, ale len pre pracujúce rodiny. „Navrhujeme zmeniť aj vyplácanie príspevku za školskú dochádzku. V návrhu sprísňujeme kritériá na školskú dochádzku,“ povedal Kaník s tým, že rodičia stratia nárok na tento príspevok, ak žiak bude mať viac ako sedem vymeškaných neospravedlnených hodín mesačne.

 

Kaník tiež navrhuje zmeniť princíp, podľa ktorého sú nepracujúci páchatelia priestupkov nepotrestateľní. Tí by mali povinnosť trest za svoj priestupok odpracovať. Navrhuje tiež, aby sa tresty za neplnoletých páchateľov priestupkov prenášali na rodičov. Kaník sa zhodol s Pollákom aj na rýchlom odstraňovaní nových čiernych stavieb, ktoré budú postavené na cudzích pozemkoch. 

 

Z Kaníkovej malej rómskej reformy vypadla len zmena príspevku pri narodení dieťaťa, ktorú navrhoval zvýšiť na 900 eur, ale len pre pracujúce rodiny. S tým podľa Kaníka vládny splnomocnenec nesúhlasil, pretože by to znamenalo výpadok príjmov pre chudobné rodiny. Kaník sa túto agendu bude snažiť presadiť samostatne na ďalších schôdzach parlamentu. Zároveň avizuje, že príde s návrhmi, ako podporiť pracujúce rodiny, aby mali chuť mať deti.

 

„Pripravujeme návrh na zvýšenie daňového bonusu pre tretie a ďalšie dieťa na 60 eur,“ povedal s tým, že od štvrtého dieťaťa však bude navrhovať, aby sa prestal vyplácať rodičovský príspevok. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona