Kaník navrhuje zaviesť minimálne zvyšovanie penzií

NETKY.SK • 27 Október 2015, 10:33 • 2 min
Kaník navrhuje zaviesť minimálne zvyšovanie penzií

BRATISLAVA - Poslanec Ľudovít Kaník (Demokratická skupina SDKÚ-DS) predložil do parlamentu návrh novely zákona o sociálnom poistení, ktorou sa má stanoviť minimálne percento slúžiace na výpočet pevnej sumy zvýšenia jednotlivých druhov dôchodkov.

slovakia

left justify in out

Podľa jeho návrhu by pevná suma zvýšenia dôchodku od začiatku roka 2017 tvorila najmenej 3 % z priemernej sumy jednotlivých penzií. Súčasný systém zvyšovania dôchodkov totiž podľa Kaníka nie je dostatočný a je potrebné doplniť ho o pevne stanovenú minimálnu hranicu, o ktorú sa budú dôchodky valorizovať, aj keď inflácia bude nízka alebo nulová. Táto minimálna hranica vo výške 3 % by sa podľa Kaníkovho návrhu použila aj na percentuálne zvýšenie dôchodkov, ktorá bude platné od 1. januára 2018.


Opozičný poslanec na tlačovej besede upozornil na to, že podľa súčasného systému zvyšovania dôchodkov starobné penzie od začiatku januára budúceho roka stúpnu len o 1,9 eura. "Ficova vláda pokazila dobre fungujúci valorizačný mechanizmus," povedal. Súčasná vláda totiž v roku 2012 schválila novelu zákona o sociálnom poistení, podľa ktorej od roku 2013 pri stanovení sumy zvýšenia dôchodkov postupne klesá váha rastu priemernej mzdy na Slovensku a zvyšuje sa váha inflácie. Keďže ceny na Slovensku v poslednom období nerastú, penzie sa zvyšujú o čoraz nižšiu sumu. Ak by vláda podľa Kaníka valorizačný mechanizmus v roku 2012 nemenila, tak by starobné dôchodky od začiatku budúceho roka stúpli o 4,75 eura. Ak by však pevná suma zvýšenia dôchodku predstavovala Kaníkom navrhované 3 % z priemerného dôchodku, tak by starobné penzie išli nahor o 12 eur.


Od 1. januára budúceho roka sa budú dôchodky zvyšovať o pevnú sumu už štvrtý raz po sebe. Podľa zákona o sociálnom poistení sa dôchodky od začiatku roka 2016 zvyšujú o pevnú sumu, ktorá sa určí vypočítaným percentom z priemernej sumy jednotlivých dôchodkov vyplácaných k 30. júnu 2015. Toto percento tvorí súčet 80 % medziročného rastu spotrebiteľských cien a 20 % medziročného rastu priemernej mesačnej mzdy za prvý polrok 2015.


Keďže spotrebiteľské ceny za január až jún tohto roka medziročne nerástli, 0,46 % zodpovedá pätine z medziročného rastu priemernej mzdy na Slovensku v prvom polroku tohto roka. Štatistický úrad SR v piatok zverejnil údaj o tom, že za prvý polrok tohto roka sa priemerná mzda na Slovensku medziročne zvýšila o 2,3 %.


Dôchodky sa budú zvyšovať o pevnú sumu aj v roku 2017. Od začiatku roka 2017 sa majú penzie zvyšovať o pevnú sumu, ktorá sa určí vypočítaným percentom z priemernej sumy jednotlivých dôchodkov vyplácaných k 30. júnu 2016. Pôjde o súčet 90 % medziročného rastu spotrebiteľských cien a 10 % medziročného rastu priemernej mesačnej mzdy za prvý polrok 2016. Od roku 2018 sa začnú dôchodky opäť zvyšovať percentuálne, a to podľa medziročnej inflácie za domácnosti dôchodcov.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies