Kaník: Návrh na minimálnu penziu je diskriminačný

NETKY.SK • 10 Marec 2015, 12:33 • 2 min
Kaník: Návrh na minimálnu penziu je diskriminačný

BRATISLAVA - Navrhovaným zavedením minimálneho dôchodku bude vláda podľa poslanca Ľudovíta Kaníka (SDKÚ-DS) diskriminovať tých dôchodcov, ktorí získali menej ako 30 rokov dôchodkového poistenia. Podľa návrhu vlády totiž nárok na minimálnu penziu vznikne len tým dôchodcom, ktorí boli dôchodkovo poistení aspoň 30 rokov.

slovakia

left justify in out

"Čo ten, kto odpracoval 29 rokov? Prečo je tento dôchodca posudzovaný omnoho prísnejšie," spýtal sa Kaník na tlačovej besede. Penzista, ktorý získa menej ako 30 rokov poistenia, sa bude musieť podľa neho pri posudzovaní nároku na dávku v hmotnej núdzi naďalej podrobiť administratívnemu testovaniu majetkovej a príjmovej situácie celej rodiny. Kaník preto navrhuje, aby mali na minimálny dôchodok nárok aj tí penzisti, ktorí získali viac ako 15 rokov a menej ako 30 rokov dôchodkového poistenia.

 

Poslanec za SDKÚ-DS sa obáva, že oddelenie istej časti dôchodcov, ktorí majú mať nárok na minimálny dôchodok, je protiústavné. Vláda podľa neho týmto krokom rozdeľuje penzistov na dve kategórie. "Vytvára áčkových dôchodcov a béčkových dôchodcov," povedal Kaník. Upozornil pritom na to, že minimálny dôchodkový príjem je na Slovensku zavedený už 10 rokov. "Každý dôchodca, ktorý má nízky príjem, má už v súčasnosti ešte nárok na zvýšenie svojho príjmu cez dávku v hmotnej núdzi," tvrdí poslanec. Vláda preto podľa neho len inovuje zavedené opatrenia, a to zlým a nesprávnym spôsobom. Upozornil na to, že zavedenie minimálneho dôchodku sa dotkne menej ako 7 % penzistov. "Je to veľmi malá skupina ľudí, ale pripisuje sa tomu význam, ako keby sa zásadne menil dôchodkový systém," dodal Kaník.

 

Od začiatku júla tohto roka sa má na Slovensku zaviesť minimálny dôchodok. Pre ľudí, ktorí počas života získali 30 rokov dôchodkového poistenia, by mal minimálny dôchodok tvoriť 136 % zo sumy životného minima, čo pre tento rok predstavuje 269,5 eura. Suma minimálnej penzie sa má zvyšovať za každý ďalší rok dôchodkového poistenia o 2 percentuálne body a od 40 rokov o 3 percentuálne body. Napríklad pri 45 rokoch dôchodkového poistenia by minimálna penzia budúci rok predstavovala 340,8 eura.

 

Poberateľ minimálnej penzie po zavedení najnižšieho možného dôchodku už nebude odkázaný na to, aby žiadal úrad práce a sociálnych vecí o dávku v hmotnej núdzi. Suma minimálneho dôchodku má byť v jednotlivých prípadoch o približne 10 eur až 23 eur vyššia, ako je v súčasnosti súčet sumy dôchodku a dávky v hmotnej núdzi, na ktorú má penzista nárok. Sumy minimálneho dôchodku sa majú každoročne valorizovať k 1. januáru, a to podľa vývoja životného minima.

 

Nárok na minimálny dôchodok má podľa návrhu rezortu práce vzniknúť dovŕšením dôchodkového veku s obdobím dôchodkového poistenia aspoň 30 rokov poberateľom starobného dôchodku, predčasného starobného dôchodku, ktorý je po dovŕšení dôchodkového veku starobným dôchodkom a invalidného dôchodku bez ohľadu na mieru poklesu schopnosti vykonávať zárobkovú činnosť. Minimálnu penziu by malo v tomto roku dostávať približne 75 tisíc poberateľov dôchodkových dávok. Zavedenie minimálneho dôchodku si má v druhom polroku tohto roka vyžiadať 16,4 mil. eur a v roku 2016 majú náklady predstavovať 31 mil. eur.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies