Kaník: Interpelujem Kaliňáka v súvislosti s prípadom Kotlebu

NETKY.SK • 7 Január 2015, 15:08 • 2 min
Kaník: Interpelujem Kaliňáka v súvislosti s prípadom Kotlebu

BRATISLAVA - Minister vnútra Robert Kaliňák (Smer-SD) by sa mal vyjadriť k prípadu predsedu Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK) Mariana Kotlebu. Dnes totiž člena vlády interpeloval poslanec NR SR Ľudovít Kaník (SDKÚ-DS) vo veci podozrenia zo zneužívania postavenia verejného činiteľa a vydierania. Z tohto skutku je podozrivý Kotleba.

slovakia

left justify in out

Kaník chce od ministra vedieť, ako postupuje políciou vedené vyšetrovanie tohto prípadu, či sa tento skutok vyšetruje ako podozrenie zo zločinu vydierania, nátlaku, alebo zneužitia právomoci verejného činiteľa a ako postupuje Národná kriminálna agentúra vo veci prešetrenia prípadu. V prípade, že polícia nekoná, je Kaník pripravený podať v uvedených podozreniach trestné oznámenie.

 

Dva podnety na Kotlebu dnes podal aj podpredseda Siete Miroslav Beblavý, a to za porušenie ústavného zákona o konflikte záujmov. Kotlebovi tak hrozí pokuta vo výške 18 mesačných platov. Prvý podnet Beblavého súvisí s medializovanými informáciami, že zamestnanci kraja odvádzajú Kotlebovi časť svojej mzdy, druhý podnet sa týka živnostenského oprávnenia na obchodné meno Marian Kotleba - KKK – ANGLICKÁ MÓDA.

 

Ako dnes pre TASR uviedla krajská poslankyňa Ľubica Laššáková, poslanci sa doteraz oficiálnou cestou k podnetom Beblavého nedostali. Informácie majú zatiaľ iba z médií.

 

"Počkáme, kým sa k podnetom adresovaným Zastupiteľstvu oficiálne dostaneme a okamžite požiadame o zvolanie Komisie na ochranu verejného záujmu pri výkone funkcií verejných funkcionárov," konštatovala Laššáková. Nevylúčila ani zvolanie mimoriadneho zasadnutia krajského parlamentu, na ktorom poslanci požiadajú predsedu BBSK o vysvetlenie k celej situácii.

 

Kotleba na margo Beblavého aktivít odkázal, že sa s ním chcel stretnúť dnes večer v televízii TA3, čo ale Beblavý údajne odmietol. "Hneď ako Miroslav Beblavý naberie odvahu diskutovať v živom vysielaní, predseda BBSK Marian Kotleba sa k veci relevantne vyjadrí naživo a verejne," reagoval hovorca BBSK Vladimír Gürtler.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona